Mentaal sterk zijn betekent dat je tevreden bent met jezelf en met je leven. Dat je kunt omgaan met tegenvallers. Veel mensen vinden het best lastig. Toch kun je er beter in worden. Bijvoorbeeld als je op tijd rust neemt, dankbaar bent en opkomt voor jezelf. Ga de uitdaging aan: jij bent de baas over je gevoelens, gedachten en gedrag.
stappen
Rachid (29): “Bewegen en frisse lucht geven mij power om de herfstdip te tackelen”
Ik hou van de zomer, altijd al. Als het warm is en de zon schijnt, kan ik álles aan. Vroeg opstaan, werken, sporten, dingen doen met vrienden, noem maar op. Maar als de dagen korter worden, begint het. Dan loopt m’n energielevel terug.
Meer geluk voelen
Gelukkig en dankbaar zijn. Voor sommigen gaat het vanzelf. Anderen moeten er wat moeite voor doen. Dankbaarheid is iets dat je kunt trainen. Door te focussen op de goede en fijne dingen in het leven. Probeer elke dag bewust stil te staan bij de dingen die je hebt. Een warm bed, een fijne film, een goede vriend of vriendin. Schrijf het voor jezelf op. Je wordt er een gelukkiger mens van.
Zelfhulp: Verwerkingsgroep voor nabestaanden na zelfdoding
“Ik had nog nooit aan een lotgenotengroep deelgenomen en werd verrast door wat het met me deed.”
Ervaringsverhaal Carla (62): “Ik maakte een project van mijn rouw”
“Ik besloot van mijn rouw een project van te maken. Dat klinkt zakelijk, maar door mijn werk als projectleider weet ik dat ik op die manier dingen voor elkaar kan boksen.”
Activiteiten in Bibliotheek Eindhoven
Wist je dat de bibliotheek in Eindhoven leuke activiteiten organiseert waar je in contact komt met anderen en met je gezondheid aan de slag kunt?
Eindhoven: zelfhulpgroep voor hoogsensitieve mensen
Ben je gevoelig voor prikkels als geluid, licht, geur of smaak? Dan kan dat zorgen voor ergernis en onbegrip van je omgeving. Ervaringen en tips delen met anderen? Bezoek dan zelfhulpgroep Hoog Sensitiviteit. Je ontmoet er gelijkgestemden.
– Aanmelden kan via 040-2118328 of mail naar info@zelfhulpnetwerk.nl
Assertief zijn, wat is dat?
Voor jezelf opkomen is iets wat we allemaal graag willen. Assertief zijn. Maar wat is dat precies? En hoe assertief ben jij? Doe de test en training.
Als je ouder psychische klachten heeft
Kinderen van ouders met psychische klachten kampen vaak met een gevoel van schaamte, angst en loyaliteit richting hun ouders.
Stress door school en huiswerk
Vind manieren om stress door school minder te maken: plan, neem pauzes, praat over wat je voelt, beweeg, en slaap goed.
Bergeijk: Jeugdcoaches voor hulp en ondersteuning
Als jongere komt er veel op je af. Wil je met iemand sparren? Ben je op zoek naar iemand die naar je luistert? De jeugdcoaches in Bergeijk zijn er voor jou, met hulp en ondersteuning.
Omgaan met je angst
Bij een angststoornis is jouw angst groter dan wat je zou verwachten tijdens die situatie. Je angst is zo heftig dat je er last van hebt in je dagelijkse leven.
Somberheid of depressie?
Sombere gevoelens horen bij het leven en verdwijnen na een paar uur of dagen. Bij ernstige somberheid en depressie duurt het langer.
Ervaringsverhaal: “Ik vond mijn werk niet meer leuk”
Vakantie: een tijd van niks moeten en genieten. Normaal lukt me dat prima. Maar eind 2019 lag ik tijdens mijn weekje vakantie wakker. Ik was er niet zeker van of ik mijn werk nog wel leuk vond. Mijn onderbuikgevoel zei dat ik iets moest veranderen.
Doe de gratis online cursus voor ouders & opvoeders
Doe je het wel goed als vader of moeder? Dit vraag je je vast wel eens af. ‘Over ouderschap’ is een gratis online training.
@ease Eindhoven: Zit je ergens mee? Erover praten helpt!
Stress, eenzaam, onzeker of iets anders? @ease is er speciaal voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Je kunt zonder afspraak bij ons binnenlopen op woensdag van 14.30 tot 17.30 uur. Je vindt ons in de bibliotheek Eindhoven (gebouw De Witte Dame), achterin op de afdeling Young Adult. Liever chatten? Dat kan ook. We werken anoniem, zonder afspraak en gratis. Gewoon @ease dus.
Word weerbaar!
Iemand die weerbaar is komt op voor zijn eigen wensen, grenzen en behoeften en houdt daarbij rekening met de wensen en grenzen van de ander.
Meer inzicht in je emoties: 3 vlogs
Wil je meer begrijpen over je emoties? Bekijk de vlogs over hoe je emoties kunt herkennen, wat als emoties oplopen en hoe je hoog oplopende emoties weer kunt laten zakken.
De Katholieke Bond voor Ouderen afdeling Geldrop
Wij organiseren voor onze leden jaarlijks diverse activiteiten zoals reizen, sinterklaas- en kerstviering, themamiddagen, museumbezoeken en ontspannningsbijeenkomsten. Er is een leesclub en leden kunnen met korting fitnessen of zwemmen. Ook behartigt de vereniging de belangen van onze senioren op het gebied van zorg en welzijn, zoals hulp bij invullen van de belasting en cliëntondersteuning WMO. De contributie kost 22 euro per jaar.
Elly (64): “Ik lig er nog weleens wakker van hoe bang hij voor mij was”
Zo ruw als mijn zoon met zijn kleintjes omging, dat kon gewoon niet. Maakten ze lawaai? Dan schreeuwde hij. Zeuren? Een pets. Ik had er nooit zo op gelet, maar opeens zag ik het: ‘dat heeft hij van mij’.
Gijs (19 jaar): “Ik deed overdreven mijn best”
Gijs (19 jaar) deed veel te hard zijn best om tijdens een nieuwe studie vrienden te maken. Hier leed zijn studie ook onder.
Online training: Anderen helpen om zelfvertrouwen te vinden
Hoe help je mensen die het vertrouwen in zichzelf even kwijt zijn? Een eerste reflex is om het probleem voor hen op te lossen. Beter is als je hen helpt om het zélf te doen. Hoe je dat kunt aanpakken, leer je in deze training.
Duur: 20 minuten. De training is gratis.
App: De slimste mens
In deze gratis app vind je een quiz met onder meer kennisvragen en een puzzel. De app is gebaseerd op het Nederlandse televisieprogramma De slimste mens. Je kunt het spel spelen met vrienden en familie, of met onbekende slimmeriken. Ben jij ‘De slimste mens’? Zet je brein aan het werk.
Opvoeding: oké om niet altijd op één lijn te zitten
‘Tegenpolen trekken elkaar aan’ wordt er weleens gezegd. Maar hoe leuk is het om van elkaar te verschillen wanneer jullie samen een kind krijgen?
Mentalitijd: de Podcast
Mentalitijd is dé podcast waarin de studenten-‘mentalitijd’ onder de loep genomen wordt. Wat zijn precies de studenten normen en waar komen ze vandaan? Met behulp van verschillende professionals proberen we jou nét wat verder na te laten denken over allerlei onderwerpen waar je als student mee in aanraking kunt komen. Veel studenten hebben last van mentale problemen en ze vinden het lastig om hierover te praten. Met Mentalitijd proberen we deze taboes te doorbreken en het gesprek met elkaar te openen.
Hoe ontstaat een persoonlijkheidsstoornis?
We hebben allemaal onze eigen combinatie van karaktereigenschappen en persoonlijkheidstrekken. Dit maakt ieder mens uniek. Maar wat zorgt er voor dat iemand een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt?
Mentaal Vitaal: 5-daagse challenge
Minder stress? Beter slapen? Minder piekeren? Kies zelf jouw uitdaging en ontvang 5 dagen lang tips en oefeningen in je mailbox.
Jongerenonline: anoniem en gratis hulp bij jouw vragen
Vragen over seks, eenzaamheid, alcohol, drugs of andere dingen? Wil je je hart luchten of je verhaal doen? Bij Jongeren Hulp Online vind je meer dan 20 hulplijnen die jou snel, anoniem en gratis hulp bieden bij jouw vragen. Via de chat of telefoon. Betrouwbaar en professioneel. Wat jou ook bezighoudt: Jongeren Hulp Online staat voor je klaar.
Online training: Blij met jezelf
Een negatief zelfbeeld kan een grote impact hebben op je leven. Het is belangrijk om positief over jezelf te leren denken. Dat leer je in deze training.
Deurne: Inloop zelfhulpnetwerk in de bibliotheek
Heb jij het gevoel dat je er alleen voor staat? Of dat niemand je begrijpt? Het helpt om te praten met mensen die hetzelfde meemaken. Ervaringen delen, maakt je sterker en geeft je kracht. Je bent welkom bij het inloopspreekuur Zelfhulpnetwerk.
“Straks denken ze dat ik gek ben”
“Ze begrijpen me toch niet”, “ik los het wel alleen op” en “straks denken ze dat ik gek ben”. Mensen vinden het vaak lastig om hun gevoelens en klachten te bespreken met anderen.
5 tips om een winterdip te voorkomen
Tijdens deze koude en regenachtige dagen, komt het vaker voor dat mensen zich minder fijn voelen. Dit noemen we ook wel een winterdip. Dat kun je voorkomen bij jezelf en bij anderen. Om je op weg te helpen, hebben we vijf tips
Oirschot: Coaching met paarden
Paarden kunnen je helpen om stress te verlagen, balans te vinden en jezelf beter te leren kennen. Deze invoelende dieren helpen je om emoties en patronen op te sporen. Dat geeft ruimte voor persoonlijke groei. De coaching vindt plaats in een rustige omgeving.
Wanneer: op afspraak
Kosten: 50 euro (lagere inkomens: in overleg)
Voor wie: vanaf 16 jaar, individueel en groepen
Giftige relatie? Ken de signalen en kom in actie!
Giftige of toxische relaties halen je zelfbeeld omlaag en maken je ongelukkig. Wees je bewust van de signalen. Herken je ze? Onderneem dan actie.
Met psychische klachten naar de huisarts
Bij psychische klachten is de huisarts je eerste aanspreekpunt. De praktijkondersteuner GGZ kan je ook verder helpen. Hoe pak je dit aan? En wat kan de praktijkondersteuner je extra bieden op psychisch vlak?
Oefening: Omgaan met problemen
Deze krachttool richt zich op jouw manier van omgaan met problemen. Je gaat je copingstijlen onderzoeken en bedenken wat je wil veranderen.
Gestrest of angstig? Pak het aan!
Af en toe wat stress is geen probleem, dat helpt je juist om te presteren. Maar als het lang duurt is het killing voor je geluk en gezondheid. Check deze tips.
Oefening: Moet ik dit nu doen?
Ik moet zoveel! Herken jij dat ook? Probeer deze oefening maar eens uit en stel je prioriteiten. Je moet ineens een stuk minder.
Online training: Ondersteunen bij stress
Zie je dat iemand in je omgeving stress heeft? Je kunt stress niet voor een ander wegnemen. Wél kun je helpen om de spanning te verminderen. In deze online training leer je hoe je dat doet.
Zelfhulp: lotgenotengroep voor mensen die nadenken over zelfdoding
Zie je het leven soms niet zitten? Denk je weleens aan zelfdoding? In de lotgenotengroep Over Leven ontmoet je mensen die deze gedachten ook kennen. In een veilige omgeving kun je met elkaar bespreken hoe je met deze gedachten omgaat en hoe je sterker in het leven kunt staan.
– Aanmelden kan via 040-2118328 of mail naar info@zelfhulpnetwerk.nl
@ease: anoniem chatten over alles waar jij mee zit
Stress, eenzaam, onzeker of iets anders? Erover praten helpt! @ease is er speciaal voor jongeren van 12 tot 25 jaar. Je kunt gewoon chatten. Anoniem, zonder afspraak en gratis. En ook: zonder wachtlijst en zonder verplichtingen. Gewoon @ease dus.
Gestel: Ontspannende handmassage
Handmassage is van onschatbare waarde voor onze mentale en fysieke gezondheid. Het heeft een positief effect op je gevoel van welbevinden: “lekker in je vel zitten”. Wil je zelf het fijne contact en de ontspanning van een handmassage ervaren? Elke donderdag (13.00 tot 15.00 uur). Meld je aan via info@ontmoet-en-groet.nl of bel 040 292 07 13. Kosten zijn 7 euro per maand.
Minder stress door actie
Iets wat enorm kan helpen is het activeren van je lichaam en het stilzetten van je hoofd. Oftewel: even lekker bewegen en niet meer nadenken.
Oefening: Je gedachten minder serieus nemen
Krachttools zijn bedoeld om je aan het denken én aan het doen te zetten. Zodat je je mentale veerkracht kan vergroten. We delen een inzicht, oefening of tip om écht mee aan de slag te gaan.
Online schaken: Zet je brein aan het werk
Schaak je graag en zoek je iemand om mee te spelen? Een online schaakpartij is dan een goed idee. Speel met vrienden, familie, onbekende slimmeriken of speel tegen de computer. Met verschillende tactiekpuzzels daag je je brein extra uit. Zet jij je tegenstander schaakmat?
Geheugentest
Ben je bezorgd over jouw geheugen of dat van iemand anders? Doe de geheugentest. Je ontvangt meteen uitleg bij de uitkomst.
Alles over palliatieve zorg
Als je gehoord hebt dat je ongeneeslijk ziek bent, dan kun je rekenen op palliatieve zorg. Dat is zorg voor jou en jouw naasten. Deze site helpt je, met informatie, ervaringen van anderen en links naar organisaties die kunnen helpen.
Column: Opkomen voor mezelf met horten en stoten
Door Iris de Rooij
Ik heb leren opkomen voor mezelf, maar dat was niet altijd makkelijk. Vooral niet in eerdere relaties. In mijn relatie lukt dit nu goed.
Wordfeud: Zet je brein aan het werk
Houd je van woordspelletjes? De app Wordfeud is dan een goede optie voor jou. Je kunt het spel spelen met vrienden en familie of met onbekende slimmeriken. Ben jij creatief met woorden? Daag jezelf en je tegenstander uit.
Boekje: omgaan met uitdagingen in het leven
Wil je actief aan de slag gaan met je mentale gezondheid? Dan is dit boekje iets voor jou! In ons leven staan we voor veel uitdagingen, diepte- en hoogtepunten. Hoe ga je hier het beste mee om? Hoe word je weer onverslaanbaar als je je even verslagen voelt?
Spreekuur voor vragen over een scheiding
Vragen of twijfels over een scheiding? Tijdens de openingstijden van dit spreekuur kun je met al je vragen over scheiding terecht bij de specialist op dat gebied. Je kunt dinsdagochtend contact hebben van 10.00 tot 12.00 uur en donderdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur. Ze zijn bereikbaar via telefoonnummer 0612325972 .
BOR Eindhoven: het beste voor je kind na een echtscheiding
Jij en je ex-partner willen allebei het beste voor jullie kinderen, maar jullie komen er samen nog niet helemaal uit. De Begeleide OmgangsRegeling (BOR) van Humanitas helpt jullie om een goede omgangsregeling te maken en je eraan te houden. De BOR is er voor gescheiden ouders met één of meer kinderen tot 12 jaar. Aanmelden kan via Marco Derkx.
Bang voor de tandarts (dentofobie)
Veel mensen vinden een tandartsbezoek spannend. Dat is normaal. Maar wat als je extreem bang bent voor de tandarts?
Oefening: Lekker lachen
Deze oefening richt zich op je lach. Even lachen doet je gezondheid goed! We geven je wat leuke videotips.
Wanneer spreek je van een trauma?
Een trauma kan ontstaan wanneer je geconfronteerd wordt met een schokkende gebeurtenis en je dit niet zelf verwerkt krijgt.
Ademoefening bij stress
Heb je last van stress? Deze ademhalingsoefening brengt rust in je hoofd en helpt je om beter te slapen. Je kunt deze oefening altijd en overal doen.
Eindhoven zelfhulpgroep: verder na je therapie
Heb je een therapie of hulptraject afgerond? Dan kan het best lastig zijn om wat je geleerd hebt vol te houden. Deze zelfhulpgroep geeft je structuur en ondersteuning om zelfstandig met de uitdagingen van het leven om te gaan.
– De bijeenkomst is 1 keer per maand op maandagavond
– Aanmelden kan via 040-2118328 of mail naar info@zelfhulpnetwerk.nl
Online training: omgaan met emoties
In een gesprek met een ander kunnen verschillende emoties voorbij komen. Denk aan verdriet, angst of boosheid. Hoe ga je hiermee om? In deze training leer je omgaan met de emoties van anderen en van jezelf.
Duur: 20 minuten. De training is gratis.
Neem tijd om te niksen
Een goed voornemen voor jezelf: neem minstens 1 keer per week een uurtje om helemaal niks te doen. Dagdromen, uit het raam kijken, luisteren naar de wind. Even niks doen is goed voor je. Je spreekt een systeem aan in de hersenen dat ook wel de dwaalmodus wordt genoemd. Je hersenen verwerken ervaringen en leggen nieuwe verbanden. Probeer het eens uit. Het zou je zomaar op nieuwe ideeën kunnen brengen.
Volksuniversiteit Geldrop
Cursussen en lezingen voor volwassenen op het gebied van gezondheid, mens & maatschappij, talen, creativiteit, kunst & cultuur, eten & drinken.
Sudoku: Zet je brein aan het werk
Ben je op zoek naar uitdagende Sudoku-puzzels? Speel Sudoku online, via een website of installeer de Sudoku app op jouw toestel. Daag je brein uit, overal en op elk moment dat jij het wilt.
5 tips om je concentratie op te peppen
Ben je snel afgeleid of geregeld dingen kwijt? Vind je het lastig om dingen te onthouden of een klusje af te maken? Waarschijnlijk heeft het te maken met je concentratie.
Begin met mediteren
Mediteren is als een warme douche. Je vóelt dat je ervan opknapt, dat je er rustiger van wordt en meer grip krijgt op je gedachten. Ben jij een nuchtere Hollander die mediteren maar zweverig vindt? Zet je vooroordeel opzij en kijk eens wat het voor je doet. Begin bijvoorbeeld met 3 minuten per dag. Denk er niet te veel over na. Ga het gewoon doen.
Oefening: positief dagboek maken
Negatieve gedachten kun je aanpakken. Je gaat aan de slag met een positief dagboek.
Online training: Mindful leven
Benieuwd of mindfulness iets voor jou is? In deze gratis training krijg je praktische oefeningen om zelf mindfulness te proberen.
Eindhoven: Gratis cursus eerste hulp bij psychische problemen bij jongeren
Ruim een derde van de Nederlandse Jongeren heeft last van stress, slaapproblemen of anderszins. Die problemen kunnen leiden tot mentale klachten. Die klachten verschillen van de klachten van volwassenen. Daarom heeft MHFA NL de cursus MHFA voor de doelgroep Jongeren geïntroduceerd.
Wil je ook leren hoe je met een jongere het gesprek aan kunt gaan als je ziet dat ‘ie niet goed in zijn vel zit? Schrijf je dan nu in. Gratis voor inwoners van Eindhoven. het aanbod staat ook open voor vrijwilligers die actief zijn in de gemeente Eindhoven.
Wanneer:
29 oktober, 5, 12 en 19 november (19:00 tot 22:30 uur). Of 8 en 22 november (09:00 tot 17:00 uur).
Waar:
Landgoed De Grote Beek, Badlab
Dr. Poletlaan 72 A
5626 ND, Eindhoven
Online training: je leven positiever bekeken
In deze gratis training kijk je naar wat je leuk vindt en naar waar ben je goed in bent. En je gaat oefenen met complimenten ontvangen en geven. Ook krijg je informatie over ‘de drie goede dingen-oefening’. Zo leer je je leven steeds positiever bekijken.
Online dammen: Zet je brein aan het werk
Vind je het leuk om een potje te dammen en zoek je iemand om mee te spelen? Een online damspel spelen is dan een goed idee. Je kunt het spel spelen met vrienden, familie, onbekende slimmeriken of zelfs met de computer. Daag jezelf én je tegenstander uit!
Ervaringsverhaal van mantelzorger Emma
Mevrouw Emma van Utrecht was mantelzorger voor haar echtgenoot Adriaan van Utrecht. Ze deelt haar ervaring.
Podcast: ongemak van openheid
Er wordt vaak gesproken over openheid omtrent psychische klachten. Maar dat kan best ingewikkeld zijn. Wat als de ander je niet begrijpt?
Autisme: vooroordelen en stereotypen
Autisme kan er op allerlei manieren uit zien, of juist vrijwel onzichtbaar zijn. In de basis is autisme een stoornis in de informatieverwerking, met gevolgen die per persoon verschillen.
Online training: Gedachten aan zelfdoding? Erover praten helpt!
Er lopen meer mensen met gedachten aan zelfdoding rond dan we ons realiseren. Vaak vinden we het maar een griezelig onderwerp om over te praten met elkaar. In deze training leer je hoe je het gesprek hierover aangaat als je je zorgen maakt om iemand.
Vergeven: een oefening in loslaten
Het doel van vergeven is het loslaten van negatieve gevoelens. Daarom is het vergeven van een ander eigenlijk een geschenk aan jezelf. Hoe oefen je dit?
Workshop: Stilstaan bij je gevoel en omgaan met problemen
Gedachten, gevoelens en herinneringen heeft ieder mens. Soms zijn ze positief, soms zijn ze minder fijn. Deze workshop gaat over je binnenwereld: hoe je denkt en voelt. Je leert hoe je kunt omgaan met tegenslagen en hoe je problemen oplost of accepteert.
Column: Badpakschaamte
Door Iris de Rooij
Maar na een decembermaand vol lekkers is het de vraag hoe ik het deze zomer ga aanpakken om mezelf weer fatsoenlijk in een badpak te hijsen.
Vind jouw lichtpuntje en durf te hopen
We leven in een ingewikkelde tijd. Nog voor het ontbijt lees je over oorlogen, klimaatverandering of een inbraak in de buurt. Soms verlies je bijna de moed. Toch is het juist nú belangrijk is om hoop te houden. Dat geeft je de kracht en energie om door te gaan. Deze tips helpen je om jouw lichtpuntjes te vinden en vast te houden.
Dag en nacht een luisterend oor
De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon. Je betaalt je lokale telefoonkosten.
8 tips voor omgaan met piekeren
Bijna iedereen heeft wel eens last van piekeren. Daar is niks mis mee. Maar wat als het teveel wordt? Wij geven 8 tips.
Zelfhulpgroep voor mensen met een bipolaire stoornis
Jacqueline heeft een bipolaire stoornis en deelt haar ervaring met de zelfhulpgroep waar ze eerst niet aan wilde deelnemen, maar nu heel veel aan heeft.
Online training: Denk je wel!
De training ‘Denk je wel!’ gaat over de kracht van je gedachten. Vaak ben je je niet bewust van de gedachten die hebt. Ze gaan ook razendsnel.
Ervaringsverhaal: Sara kreeg een miskraam
Hoewel veel vrouwen een miskraam meemaken, wordt er te weinig over gesproken. Sara kreeg pas geleden een miskraam. Zij deelt haar verhaal.
Sandra (51): “Ik deed wat ik mijn ouders had zien doen”
Mijn ouders waren oude hippies. Naar buiten toe verkondigden ze de vrije liefde, maar thuis was het geregeld hommeles als de een of ander een slippertje had gemaakt. Naar mij waren ze lief, maar tegen elkaar gingen ze tekeer.
Leer omdenken
Omdenken is een manier van denken die je leert om van een probleem een mogelijkheid te maken. Zo leer je creatief om te gaan met problemen en obstakels. Leer in 2 minuten hoe het werkt.
Omgaan met sociale druk
Lees hoe sociale druk jongeren raakt en hoe je bij jezelf blijft. Krijg tips: wees jezelf, zeg nee, minder sociale media. Vind je eigen weg en wees gelukkig.
Challenge: Oppepper voor je mentale gezondheid
Jezelf accepteren. Stress verminderen. Verbinding vinden met anderen. Jezelf durven zijn. Klinkt simpel, maar dat is het lang niet altijd. Dit boekje geeft je tips, uitdagingen en activiteiten waarmee je meteen aan de slag kunt. Plus: ervaringen van andere jongeren. Download gratis ‘jong en onverslaanbaar’ (pdf) en geef jezelf een mentale oppepper.
Column: Niet Voor Een Ander Invullen
Door Iris de Rooij
NIVEA is het devies. De letters staan voor Niet Invullen Voor Een Ander. En als je iets wilt weten, vraag het gewoon.
Een lotgenotengroep voor mensen met PTSS
Maria startte een lotgenotengroep voor mensen met PTSS. De missie van deze groep is dat lotgenoten samen kunnen komen om (h)erkenning te voelen in een veilige en vertrouwelijke omgeving.
Een luisterend oor bij R.K. Parochie Sint Willibrordus
Voel je je eenzaam? Ben je ernstig ziek of in diepe rouw? Of heb je gewoon behoefte aan een luisterend oor? Dan kan een bezoek van iemand uit het Pastoraal team tot grote steun zijn. Zij maken hier graag tijd voor vrij, maar moeten hiervan wel op de hoogte zijn. Laat je het weten?
Oefening: Minder hoge eisen
Deze oefening richt zich op de tien minuten-techniek. In kleine stapjes werken aan je hobby’s en doelen is beter dan te hoge eisen stellen.
Oefening: Wat zijn jouw behoeften?
Deze krachttool richt zich op het onderzoeken van jouw behoeften. Wat heb jij nodig? En waar heb je minder behoefte aan?
Training: De Wijk Werkt!
Wil je graag meer contacten met andere mensen uit jouw buurt? Meedoen aan activiteiten in de buurt? Ben je op zoek naar een baan? Denk je na over vrijwilligerswerk? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is de training De Wijk Werkt! misschien iets voor jou!
Eerste hulp als je kind faalangst heeft
Veel kinderen hebben weleens last van faalangst. Je wilt ze hier als ouder natuurlijk graag bij helpen, maar hoe?
Hey, het is oké
Werkstress? Prestatiedruk? Op deze site vind je fijne tips, hulp en ervaringen van anderen.
Zelfhulpgroep: “Bij De Dwanggroep voelde ik me veilig”
Jaren heb ik geworsteld met dwang en angsten. In 2015 heb ik de stap gezet om naar een zelfhulpgroep te gaan voor mensen met een obsessieve compulsieve dwangstoornis (OCD).
Online training voor naasten en ervaringsverhaal: partner met een psychische stoornis
Een psychische stoornis heb je niet alleen. Ook voor naasten heeft het gevolgen. Doe de gratis training om te leren hoe je je als naaste staande houdt.
Bergeijk: Stichting MEE
Heb je een vragen of zorgen over het leven met een beperking? Stichting MEE helpt je graag. Professionele hulpverleners helpen je bij contacten met de gemeente of bij het kiezen van een zorgaanbieder. Ook werknemers met een arbeidsbeperking kunnen terecht bij MEE.
Oefening: inchecken bij jezelf
Deze krachttool richt zich op even inchecken bij jezelf. Hoe gaat het nu echt met je? Doe de audio-oefening.
Breng jouw netwerk in beeld
Wat houdt jou gelukkig en gezond? Wat kun je alleen en wat doe je samen? Met de ‘Morgen Gezond Weer Op Kaart’ heb je al je belangrijke contacten bij elkaar. Je vult in wie en wat belangrijk is voor jou. Zo heb je jouw netwerk in beeld en kun je mensen makkelijk benaderen als het nodig is.
Vul de ‘Morgen Gezond Weer Op Kaart’ in met een familielid, vriend(in), vrijwilliger of zorgverlener.
De STAP van WIJeindhoven naar Buurt in Bloei
“Het is niet altijd nodig om in de behandelsfeer te blijven, het is ook mogelijk je te richten op het buurtsysteem en op ondersteuning vanuit de buurt zelf. Heb er vertrouwen in dat dat kan!” Dit is het vertrekpunt waarmee van Elske Janssen, ontwikkelaar sociale basis bij WIJEindhoven,
Veilig Thuis
Maak je je zorgen over huiselijk geweld bij jezelf of bij anderen? Dan kun je bellen of chatten met Veilig Thuis. Het is gratis en je hoeft je naam niet te noemen als je dat niet wilt.
Eindhoven: verwerkingsgroep voor nabestaanden na zelfdoding
Heb je een naaste verloren door zelfdoding? Dan kan het je helpen om erover te praten met lotgenoten. Zij snappen wat je doormaakt. Dat helpt bij de verwerking. Probeer het eens.
– De bijeenkomst is 1 keer per twee weken
– Aanmelden: bel 040-211 832 8 of mail naar info@zelfhulpnetwerk.nl
– De bijdrage voor deelname is afhankelijk van je inkomen
Online training: Pak je uitstelgedrag aan
In deze training krijg je inzicht in hoe het brein werkt en waarom we uitstellen. Ook onderzoek je wat voor soort uitsteller jij bent. En ontdek je manieren om je uitstelgedrag aan te pakken.
Gestel: Ontmoet & Groet
In het Ontmoet & Groet Huys ontvangen wij met een team van vrijwilligers wekelijks meer dan 200 ouderen. Voor een lekker kopje koffie met gebak, een zinvolle activiteit en sport & beweging. Zo helpen wij onze gasten om actief en betrokken te zijn, met elkaar en in de samenleving.
In het Ontmoet & Groet Huys is iedereen welkom, maar wij richten ons met de verschillende activiteiten die we aanbieden in het bijzonder op gasten vanaf 65 jaar. Het Huys is een tweede Thuys voor het opdoen van nieuwe sociale contacten in de buurt en voor een zinvolle, sportieve of gezellige invulling van de dag.
Jongemastate 71a,
5655HP Eindhoven
Lichtpuntjes van bekende Nederlanders
Wat zijn de lichtpuntjes in het leven van Louis van Gaal, Frank Lammers, Roxeanne Hazes, prinses Laurentien en anderen? Luister naar de podcast Lichtpuntjes en laat je inspireren. Beschikbaar via je eigen podcast-app, bijvoorbeeld op Spotify.
Online training: Pak somberheid aan
Voel jij je vaak somber? Doe dan de gratis training ‘Pak somberheid aan’. Leer stapje voor stapje wat je kunt doen om je minder somber te voelen.
Positief gezond: gratis groepsbijeenkomsten
Goed voor jezelf zorgen. Contacten met anderen onderhouden. Je eigen dingen blijven doen. Omgaan met tegenslagen. Tevreden zijn. Het helpt allemaal om gelukkig en gezond te leven. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Bekijk dan de workshops Positief Gezond. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s. Bijvoorbeeld Dagelijks functioneren, Mentaal welbevinden, Meedoen en andere.
In de workshops ontmoet je gelijkgestemden. Je kunt ervaringen delen en elkaar steunen. De bijeenkomsten vinden plaats bij jou in de buurt. Deelname is gratis.
Podcast ‘De Handleiding: voor mentale gezondheid onder jongeren’
In deze podcast worden persoonlijke ervaringen en goede tips gedeeld. Samen met experts en ervaringsdeskundigen probeert Tim Senders je te inspireren met zijn podcast. Je kunt ook zelf ideeën insturen voor handleidingen die jij nodig denkt te hebben op het gebied van mentale gezondheid.
Oefening: Je zelfbeeld sterker maken
Deze krachttool richt zich op het versterken van je zelfbeeld. Je gaat aan de slag met een schrijfoefening.
Mama heeft psychische klachten, wat nu?
Ouders met psychische klachten willen net zo graag goed zorgen voor hun kinderen. Maar hun klachten maken dat vaak moeilijk.