Weerbaar zijn is belangrijk voor iedereen. Ongeacht je leeftijd, gender of positie. Maar wat betekent het eigenlijk, weerbaarheid? En hoe kun je weerbaarder worden?
Weerbaar zijn
Weerbaar zijn betekent dat je opkomt voor je eigen wensen, grenzen en behoeften en dat je daarbij rekening houdt met de wensen en grenzen van de ander. Grenzen en wensen zijn kernwoorden. Twee voorbeelden:
- Dreigt iemand tijdens een ruzie dat ze de ander gaat slaan? Dan vindt zij zichzelf misschien krachtig, maar ze gaat met dat dreigement over de grenzen van de ander heen. Deze persoon is niet weerbaar, maar agressief.
- Het omgekeerde: Een vriend klaagt steeds tegen jou over een collega die hem opzadelt met rotklusjes. Het lijkt erop dat deze persoon niet erg weerbaar is. Hij kan zijn klachten beter met de collega bespreken.
Waarom is weerbaarheid belangrijk?
Als je weerbaar bent:
- Ervaar je minder stress en angst in moeilijke situaties
- Voel je meer zelfvertrouwen als je met anderen bent
- Kun je beter omgaan met kritiek
- Sta je sterker in je schoenen bij conflicten of meningsverschillen
Zó word je weerbaarder
- Weet waar je goed in bent
Focus op je sterke punten in plaats van je tekortkomingen. Dat geeft je zelfvertrouwen. Oefenen? Schrijf elke dag 2 dingen op die je goed hebt gedaan. - Durf ‘nee’ te zeggen zonder schuldgevoel
Weerbare mensen kennen hun grenzen en durven ‘nee’ te zeggen. Je hoeft het niet altijd uit te leggen. Zeg vriendelijk: ‘Nee, dit lukt me nu niet.’ - Sta stevig in je schoenen
Neem dit letterlijk: Sta rechtop, schouders naar achteren, maak oogcontact.
Je lichaamshouding is van invloed op hoe je je voelt en hoe je overkomt. - Schrap twijfeltaal
Geen ‘misschien’ of ‘ik hoop’ of ‘ik denk dat …’. Zeg duidelijk en krachtig wat je bedoelt. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben ervan overtuigd dat ik dit kan’. - Laat je niet uit balans brengen
Stress? De blokademhaling kalmeert je zenuwen. Oefenen? Adem diep in door je neus (4 seconden), houd vast (4 seconden), adem uit door je mond (4 seconden).