• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
DE STAP naar gezonder

DE STAP naar gezonder

  • Over DE STAP
  • DE STAP Partners
    • DE STAP Partners
    • Stappen in beeld
  • Nederlands
    • Nederlands
    • English
    • Deutsch
    • Français
    • Türk
    • Polski
    • Italiano
    • Español
    • عربي
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
  • home
  • gezond en fit
  • mentaal sterk
  • zinvol leven
  • genieten van het leven
  • contact met anderen
  • voor jezelf zorgen
  • Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in excerpt
Home > Ik wil voor mezelf zorgen > Voor jezelf zorgen > Durf hulp te vragen
Lees Voor

Durf hulp te vragen

Hulp vragen kan best spannend zijn. Is er een probleem? Dan zoeken we vaak eerst zelf een oplossing. Maar soms kom je er in je eentje niet uit. Dan heb je behoefte aan een helpende hand of een luisterend oor. Durf dan hulp te vragen aan mensen in je omgeving.

Waarom hulp vragen zo lastig is

Sommige mensen denken dat hun vraag zo ingewikkeld of privé is dat niemand hen kan
helpen. Anderen willen hun omgeving niet lastig vallen, want ‘iedereen is al zo druk’. Herken je dit? Met deze gedachten doe je jezelf en anderen tekort. We hebben allemaal wel eens anderen nodig. En het mooie is: de meeste mensen zijn graag bereid om je te helpen.

Zó vraag je hulp aan anderen

  • Begin met iets kleins
    Vind je het moeilijk om hulp te vragen? Begin met iets kleins. Vraag je buren bijvoorbeeld om een boodschap voor je te doen of een pakketje aan te nemen. De meeste mensen doen dit graag voor je.
  • Doe iets terug
    Als een vriend je naar het ziekenhuis brengt, dan ben je daar dankbaar voor. Als diezelfde vriend een keer hulp nodig heeft, help jij hem verder. Geven en nemen maakt het makkelijker om hulp te vragen.
  • Zoek iemand die je vertrouwt
    Hulp vragen bij praktische zaken is niet al te moeilijk. Maar problemen of zorgen delen, doe je niet zomaar bij iedereen. Zoek iemand die je vertrouwt en die jou begrijpt.
  • Accepteer hulp
    Veel mensen vinden het moeilijk om hulp te accepteren. Als iemand hulp aanbiedt, slaan ze het af uit beleefdheid of schaamte. Waarom? Accepteer dat je niet alles in je eentje kunt. Zeg: ‘ja graag’ en doe een volgende keer iets terug.

Aan de slag:

Filters weergeven

Filters

Resultaten bekijken
meisje met post-it met een glimlach er op getekend voor haar gezicht

‘Lotgenoten zorgden ervoor dat ik niet meer alleen hoefde te vechten’

Vivian beschrijft haar problemen met verslaving en een eetstoornis. Ze zette zelf een lotgenotengroep op en haalde daar veel steun uit.

Verder lezen
twee mannen op een trap

“Straks denken ze dat ik gek ben”

“Ze begrijpen me toch niet”, “ik los het wel alleen op” en “straks denken ze dat ik gek ben”. Mensen vinden het vaak lastig om hun gevoelens en klachten te bespreken met anderen.

Verder lezen
Dorpsauto Leende

Dorpsauto Leende

Zorgcoöperatie “Graag gedaan” biedt vervoer met de “Dorpsauto” aan alle inwoners van Leende, Leenderstrijp en Sterksel. De Dorpsauto is met de hulp van enthousiaste vrijwillige chauffeurs dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur beschikbaar. Alleen op zondag niet.

We rijden voor alle gelegenheden, zoals een bezoek aan een vriend(in) of kennis, een bezoek aan het ziekenhuis of de kapper, of weer zelf boodschappen doen met de Dorpsauto. De kosten per rit zijn vanaf 2 euro.

Lees meer
achteraanzicht van een vrouw die uitkijkt op de zee bij zonsondergang

Een lotgenotengroep voor mensen met PTSS

Maria startte een lotgenotengroep voor mensen met PTSS. De missie van deze groep is dat lotgenoten samen kunnen komen om (h)erkenning te voelen in een veilige en vertrouwelijke omgeving.

Verder lezen
vrouw troost een man|Hey hoe gaat het echt met je campagnefoto|hey het is oke campagne

Fabels en feiten over psychische aandoeningen

‘Ik kan jou toch niet helpen, ik ben toch geen hulpverlener?’ of ‘Hoe kun je zo vrolijk zijn als je depressief bent?’. Over psychische aandoeningen bestaan veel misverstanden.

Verder lezen
man met lege broekzak|vrouw op bank met laptop kijkt teneergeslagen

Geldzorgen, blijf er niet mee zitten

Schulden verdwijnen niet. Zo stiekem als ze er zijn ingeslopen, zo hardnekkig blijven ze je achtervolgen. Zoek hulp, want het is op te lossen.

Verder lezen
vrouw gebruikt een laptop

Inloopspreekuur Moeilijke brieven & Digicoach

Elke vrijdag van 13.30 tot 15.00 uur kun je binnenlopen bij het Ontmoet & Groet Huys in Eindhoven met vragen over moeilijke brieven en vragen over gebruik van je computer, smartphone of tablet.

Bekijk de website
man die een gat boort in een plank

Klussendienst

De Klussendienst voert kleine werkzaamheden uit, in en om het huis. Zo kan de Klussendienst bijvoorbeeld kleine reparaties verrichten aan keukendeurtjes, laden of een tuinhekje. Of voor je de televisie, radio of kast (ver)plaatsen, snoeren vastzetten of verleggen. Voor klussen, waarvoor ook de verhuurder van een woning niet verantwoordelijk is, kun je de klussendienst inhuren. Dit kan in Bladel, Reusel, Eersel, Bergeijk, Veldhoven en Waalre. Kosten: vanaf 3,50 euro.

Lees meer
Klussendienst Leende

Klussendienst Leende

Een vrijwilliger van de klussendienst komt je helpen met een klus die voor professionals te klein is. De vergoeding hiervoor bedraagt 3,00 euro per half uur. Niet leden betalen 4,00 euro per half uur. Materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Voor het halen van materialen met de auto wordt 0.30 euro per kilometer in rekening gebracht.

Lees meer
man die een lamp ophangt

Klussendienst voor kleine klusjes

Zijn er kleine klusjes is huis die je zelf niet kunt of durft? Bijvoorbeeld een lamp of rolgordijn ophangen? Daar is deze klussendienst voor. In gemeente Bergeijk, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Reusel-De Mierden, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Kosten: 2,50 euro per half uur per klusser.

Lees meer

Loop binnen bij het SeniorenPunt

Heb je vragen over wonen, WMO-voorzieningen, mantelzorg, vervoer, vrijwilligerswerk en meer? Loop bij ons binnen of maak een afspraak.
SeniorenPunt Oirschot is geopend iedere dinsdag- en iedere vrijdagochtend van 9.00 – 12.00 uur. De Loop 67, Oirschot.

Lees meer
illustratie van mensen in een praatgroep

Lotgenotencontact en zelfhulpgroepen

Wist je dat er voor veel ziekten en (psychische) aandoeningen lotgenotengroepen zijn? Je vindt er mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Zij begrijpen jouw zorgen en kunnen je uit eigen ervaring tips en adviezen geven.

Bekijk de groepen in regio EindhovenBekijk landelijk aanbod
logo lumens

Lumens

Trainingen en begeleiding bij vragen op het gebied van assertiviteit, spanning en stress, meedoen (werk/vrije tijd), de weg vinden naar instanties, communicatie- en relatievragen, omgaan met ingrijpende gebeurtenissen, geweld en onveiligheid thuis.

Bekijk diensten en activiteiten
moeder met handen in haar

Mama heeft psychische klachten, wat nu?

Ouders met psychische klachten willen net zo graag goed zorgen voor hun kinderen. Maar hun klachten maken dat vaak moeilijk.

Verder lezen
man met gesloten ogen

Met psychische klachten naar de huisarts

Bij psychische klachten is de huisarts je eerste aanspreekpunt. De praktijkondersteuner GGZ kan je ook verder helpen. Hoe pak je dit aan? En wat kan de praktijkondersteuner je extra bieden op psychisch vlak?

Verder lezen
De morgen gezond weer op kaart

Morgen Gezond Weer Op Kaart

Met de ‘Morgen Gezond Weer Op Kaart’ heb je al je belangrijke contacten bij elkaar. Je vult in wie en wat belangrijk is voor jouw gezondheid en geluk. Dit kan je samen met een familielid of vriend, een vrijwilliger of een zorgverlener doen.

Lees meer over de kaart
suïcidepreventie logo ik zie je van 113|suïcidepreventie logo ik zie je van 113

Online training: Gedachten aan zelfdoding? Erover praten helpt!

Er lopen meer mensen met gedachten aan zelfdoding rond dan we ons realiseren. Vaak vinden we het maar een griezelig onderwerp om over te praten met elkaar. In deze training leer je hoe je het gesprek hierover aangaat als je je zorgen maakt om iemand.

Verder lezen
man legt iets uit aan andere man over zijn computer

Stel je vragen in het Digicafé in Eindhoven

Digitale vragen? Stel ze in het DigiCafé! Wil je meer weten over het lenen van e-books of over e-readers? Of over handige apps en hoe je die installeert op je smartphone of tablet? Of heb je hulp nodig bij het aanvragen van DigiD? Enthousiaste vrijwilligers helpen je gratis verder. Je kan zo binnenlopen op dinsdag- en zaterdagochtend van 11:00 tot 12:00 uur in het Bibliotheekcafé in de Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22.

Lees meer
praatgroepje met vier mannen|logo zelfhulpnetwerk|logo zelfhulpnetwerk

Stichting Zelfhulp: in contact met lotgenoten

Lotgenoten kunnen elkaar ontmoeten in zelfhulpgroepen, zonder tussenkomst van professionele hulpverlening.

Verder lezen
wehelpen

wehelpen.nl

Met wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander.

Het gebruik van de website en de app is gratis en voor iedereen vanaf 16 jaar. Voor de hulp mag geen financiële vergoeding worden gevraagd of geboden.

Bezoek wehelpen.nlBekijk direct aangeboden hulp
logo van WIJeindhoven

WIJEindhoven

WIJEindhoven heeft contacten met fondsen waar de inwoners uit de regio niet zelf de aanvraag kunnen doen, maar WIJEindhoven wel. Bij goedkeuring van de aanvraag verloopt de betaling via WIJEindhoven.

Neem contact op
man kijkt in de spiegel|

Word wijzer over jezelf, met hulp van bekenden

Dag en nacht breng je met jezelf door. En toch is het niet mogelijk om jezelf 100% te kennen. Er zijn eigenschappen die je zelf niet ziet. Blinde vlekken noemen we dat.

Verder lezen
Vijf getekende mensen zitten op een stoel in een praatgroepje

Zelf een lotgenotengroep beginnen

Wil je graag in contact komen met lotgenoten maar is er geen passende zelfhulpgroep voor jou? Dan kun je ook zelf een groep starten.

Verder lezen
Groep mensen in gesprek

Zelfhulp: Verwerkingsgroep voor nabestaanden na zelfdoding

Ik had nog nooit aan een lotgenotengroep deelgenomen en werd verrast door wat het met me deed.

Verder lezen
vrouw ligt op bed en kijkt somber weg

Zelfhulpgroep voor mensen met een bipolaire stoornis

Jacqueline heeft een bipolaire stoornis en deelt haar ervaring met de zelfhulpgroep waar ze eerst niet aan wilde deelnemen, maar nu heel veel aan heeft.

Verder lezen
vrouw verstopt haar gezicht in haar trui

Zelfhulpgroep: “Bij De Dwanggroep voelde ik me veilig”

Jaren heb ik geworsteld met dwang en angsten. In 2015 heb ik de stap gezet om naar een zelfhulpgroep te gaan voor mensen met een obsessieve compulsieve dwangstoornis (OCD).

Verder lezen

Footer

DE STAP naar gezonder

  • Over DE STAP
  • DE STAP Partners
  • Stappen in beeld
  • Pers

Voor jou

  • Gezond en fit zijn
  • Mentaal sterk zijn
  • Zinvol leven
  • Genieten van het leven
  • Contact met anderen
  • Voor jezelf zorgen

Social media

  • LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

Samen werken we aan een gezonder leven. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, praktische tips en regionale activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweemaandelijkse nieuwsbrief van DE STAP naar gezonder.

© 2023 · Gebruiksvoorwaarden · Privacy · Cookies