We hebben allemaal een zelfbeeld: de manier waarop we naar onszelf kijken. Bij de een is die positief en bij de ander negatief. Van een negatief zelfbeeld kun je veel last krijgen en het kan een grote impact hebben op alle delen van je leven. Het is dan belangrijk om positief over jezelf te leren denken. Dit zorgt voor een goed gevoel over jezelf en zo kan je meer plezier uit het leven halen.
Hoe ontstaat een (negatief) zelfbeeld?
Een negatief zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven. Je familiegeschiedenis, je opvoeding en je genen spelen een belangrijke rol. Maar ook wat je hebt meegemaakt en wat anderen over je zeggen. Bijvoorbeeld ouders die veel kritiek op je hebben gehad. Of leeftijdsgenoten die je negatief behandelden. Daarnaast zien we op social media veel succesverhalen en lijkt bij anderen alles perfect. Al deze ervaringen hebben invloed op je zelfbeeld. Hoe langer je op een bepaalde manier over jezelf denkt, hoe meer er een patroon ontstaat. Gedachten kunnen automatisch gaan ontstaan en zich blijven herhalen.
We denken allemaal wel eens negatief over onszelf. Iedereen vergelijkt zich weleens met een ander en er zijn altijd anderen die iets beter kunnen. We stellen vaak onmogelijke eisen en verwachtingen aan onszelf. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de negatieve gedachten die je hebt over jezelf. Want dan kun je ze veranderen. Het kan soms helpen om die innerlijke negatieve stem een rare naam te geven. Zo neem je die negatieve gedachten wat minder serieus!
Je bent oké zoals je bent
Probeer niet te hard te zijn voor jezelf. Niemand is ‘perfect’. Help jezelf door wat meer compassie voor jezelf te hebben. Denk bijvoorbeeld wat vaker:
- ik doe mijn best
- ik probeer het juiste te doen
- ik heb de goede bedoelingen
Een positieve zelfwaardering
Wanneer je een onterechte negatieve zelfwaardering hebt, heb je teveel oog voor je negatieve kanten en te weinig voor de positieve kanten, die er wel zijn. Met je gezond verstand weet je vaak wel dat er ook positieve kanten zijn, maar je voelt die kanten minder sterk dan de negatieve kanten. Je zelfbeoordeling is daarmee in feite oneerlijk.
Op zoek naar je sterke kanten
Door je sterke kanten genoeg aandacht te geven kom je tot een eerlijkere zelfbeoordeling.
- Denk eens aan een situatie waarin je trots was op jezelf. Welke eigenschappen heb je ingezet?
- Welke positieve eigenschappen stonden er vroeger op je rapport?
- Waarover krijg jij complimenten?
Hieronder vind je eigenschappen die over het algemeen als positief worden beoordeeld. Ga eens na in hoeverre jij die eigenschappen bezit.
Schrijf je positieve kanten op
Probeer voor jezelf een positief geheugensteuntje te maken. Schrijf ze op en print je positieve eigenschappen uit. Let hier ook op:
- Schrijf in de tegenwoordige tijd en in de ik-vorm (ook als je een herinnering opschrijft)
- Schrijf kort en bondig
- Gebruik geen woorden als ‘eigenlijk’, ‘best’, ‘meestal’ en ‘vaak’
Gratis training
Voel je je vaak onzeker? Of heb je negatieve gedachten over jezelf? Ga op je eigen tempo aan de slag met het verbeteren van je zelfbeeld. Met deze zelfhulptraining zet je de eerste stappen naar een positiever zelfbeeld. Bij twijfel, gewoon doen.