Jaren heb ik geworsteld met dwang en angsten. In 2015 heb ik de stap gezet om naar een zelfhulpgroep te gaan voor mensen met een obsessieve compulsieve dwangstoornis (OCD). De Dwanggroep genaamd. Het was een moeilijke stap, maar toen ik er eenmaal was, voelde ik me zo fijn en veilig in deze groep. Je komt er al snel achter dat iedereen in de groep dezelfde soort problemen heeft. Daardoor voelde ik me begrepen en gerespecteerd.
Angsten
Zelf heb ik veel last gehad van dwang in het verleden. Vooral controledwang. Ik controleerde stekkers, fornuizen, lampen, druppels op de vloer en ik was voortdurend bang dat de deur niet dicht was. Groente en fruit moesten uitgebreid worden afgespoeld. Vermoedelijk is mijn dwangstoornis ontstaan omdat mijn ouders hier ook last van hebben. Vaak werden dingen extra gecontroleerd en vroegen ze bijvoorbeeld: ‘’Weet je zeker of je het licht hebt uitgedaan”, of: “Weet je wel zeker dat je de deur dicht is?’’ Ook al had ik al ja gezegd, sloeg toch de twijfel toe. Later werd ik bang dat als ik sommige handelingen niet deed, er iets vreselijks zou gebeuren en dat dit dan mijn schuld zou zijn. Alles ging gepaard met angsten. Vooral angsten over de dood. Dat ik mensen in mijn omgeving zou verliezen. Ik kreeg regelmatig paniekaanvallen als mijn vriend vijf minuten te laat thuis was. Of ik had de hele dag buikpijn omdat er misschien iets ergs met hem zou gebeuren. In die tijd worstelde ik met zowel een eet,- dwang,- als een angststoornis en ik werd depressief.
Gelukkig gaat het beter
Nu heb ik het goed onder controle. Het is niet volledig weg, maar ik kan er heel goed mee omgaan. Het is vrijwel niet meer aanwezig. Mijn depressie is gelukkig helemaal verdwenen. Dit komt doordat ik verschillende vormen van therapie heb gevolgd, door een familie-opstelling en door medicatie. Maar zeker ook dankzij het praten met lotgenoten, zoals hier in de Dwanggroep!
Wat is een dwangstoornis?
Een dwangstoornis uit zich in dwanghandelingen of dwanggedachten. In sommige gevallen beiden. Die handelingen en gedachten komen voort uit gevoelens van schuld en angst. Je weet dat het niet nodig is wat je doet en denkt, maar de drang(dwang) is zo sterk dat het móet van jezelf. Wanneer je bij dwanghandelingen steeds een handeling toe laat, verergert de dwang vaak. Het kan zo erg worden dat het je leven beheerst. Werk en leuke activiteiten, zoals feestjes of bezoekjes kun je niet meer doen. Alles wordt teveel en je schaamt je vooral.
De controle is het belangrijkste. Je ervaart alleen rust als je een dwanghandeling uitvoert. Helaas is bij extreme dwang de rust maar van korte duur en moet je weer de volgende dwanghandeling uitvoeren. Je spreekt van een dwangstoornis (OCD) als je langer dan een uur per dag bezig bent met deze handelingen/gedachtes. Vaak gaat het om meerdere uren per dag. Het kan zelfs zijn dat je er de hele dag mee bezig bent.
Dwang veroorzaakt: stress, depressie oververmoeidheid, angsten, hoofdpijn, buikpijn, eenzaamheid, verdriet en boosheid. Het kan ook gepaard gaan met zelfverwonding.
Heb jij last van dwang? Wij helpen elkaar!
De kracht van een lotgenotengroep zoals De Dwanggroep is de uitlaatklep. Iedereen kan z’n verhaal kwijt. Je luistert naar elkaar en geeft tips en adviezen. We begrijpen elkaar. Je herkent de verschillende soorten dwang en weet wat dit voor iemand betekent. Niemand die je veroordeelt, omdat iedereen met dezelfde soort problemen kampt. Dus wat is nog gek? Niet het gevoel hebben dat je alleen bent, ook dat is de kracht van de groep. Natuurlijk kun je je verhaal ook bij een goede vriend of vriendin kwijt, en toch is dat anders. Als je zelf geen last van dwang hebt, weet je gewoon niet hoe het is. Meestal gaat iedereen na de praatgroep tevreden en met een opgelucht gevoel naar huis.
Onze groep is lief en warm. We helpen elkaar. Alles blijft binnen vier muren en niets is gek. Ik zou tegen iedereen willen zeggen die ook met dit soort problemen te maken heeft: zoek hulp en praat erover. Je bent van harte welkom!
Aanmelden voor De Dwanggroep?
De Dwanggroep komt 1 keer in de 3 weken op donderdagavond bij elkaar.
Aanmelden kan door te bellen naar Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant: 040-2118328 (van 09:00 tot 16:00 uur)
Op www.zelfhulpnetwerk.nl vind je alle zelfhulpgroepen. Dit zijn er ruim 100.