
Hoe blijf je communiceren in een lastige situatie? Bijvoorbeeld tijdens een discussie of als een ruzie uit de hand dreigt te lopen. Een techniek die jou en de ander kan helpen is de ontwapeningstechniek.
Respectvol oneens zijn
Wanneer je met iemand praat en je bent het eens met elkaar, dan loopt een gesprek vaak soepel. Moeilijker wordt het wanneer je het niet met elkaar eens bent. Dat voelt soms ongemakkelijk of leidt tot andere emoties, zoals ergernis of boosheid.
Voor je het weet zit je in een pittige discussie met elkaar en is wederzijds respect ver te zoeken. Social media maakt die drempel nog lager: kwade woorden zijn zo getypt en gepost.

Om goed te communiceren in een lastige situatie staan twee zaken voorop:
- De relatie met de ander is belangrijker dan gelijk hebben of krijgen, of ‘de waarheid’
- Je moet bereid zijn om je (tijdelijk) in te leven in een ander, hoe moeilijk dat soms ook is
Er is niks mis met een goede discussie, maar dan zonder de ander te kwetsen of te beledigen. In een lastig gesprek, of dat nu online is of in het echt, kan je de ander ook leren ‘ontwapenen’.
De ontwapeningstechniek
Met deze techniek haal je ‘de angel’ of het scherpe randje van het gesprek af. In plaats van lijnrecht tegenover elkaar, sta je meer naast elkaar. Je ziet in de ander weer een mens in plaats van een vijand.
Wat houdt deze techniek in?
Het belangrijkste is dat je je inleeft in de ander. De focus ligt op het beter maken van de communicatie. Probeer in je eerstvolgende discussie of ruzie de volgende stappen uit:
- Zoek naar de kern van waarheid. Je kunt het sterk oneens zijn met de ander én toch op zoek gaan naar een kern van waarheid in de boodschap van die ander. Wat is er (eigenlijk) wel begrijpelijk in de reactie van de ander?
- Benoem die kern van waarheid hardop. De ander merkt dan dat je je best doet hem of haar te begrijpen en dat maakt de sfeer in het gesprek meteen beter.
- Zorg dat je oprecht bent als je zegt waar je het (deels) mee eens bent, of waar je begrip voor op kan brengen. Zorg dat het geen ‘ja maar’-boodschap wordt, want dan laait de discussie weer op. “Je hebt wel gelijk als het daarom gaat, maar niet….”
- Onthoud voor jezelf: in veel discussies en ruzies zijn jij en de ander een team wat samen een probleem op te lossen heeft. Dat geldt bijvoorbeeld in een ruzie met je partner, je kind of een vriendin. Dus jij en de ander over het probleem. Niet jij tegen de ander.
Kort samengevat. Je haalt de angel uit een pittig gesprek door je te richten op de kern van waarheid in wat de ander zegt. En die benoem je hardop. Mensen reageren vaak verrast als jij het ‘ineens’ een beetje met ze eens bent. Het zorgt voor wederzijds respect en een betere basis om verder te gaan met het gesprek.
Afkappen mag
Misschien vanzelfsprekend, maar: een vervelend gesprek waar jij en de ander niets aan hebben, mag je ook afkappen. Zo heb ik met een vriendin eens afgesproken dat we inhoudelijk niet meer discussiëren over corona(maatregelen). We kennen elkaars standpunten en zijn opgehouden met elkaar proberen te overtuigen van ons gelijk. Het gaf ons namelijk een rotgevoel en maakte de tijd samen ongezellig.
Wil je nu alvast meer lezen over goede communicatie, dan is het boek Geweldloze communicatie interessant.