• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
DE STAP naar gezonder

DE STAP naar gezonder

  • Over DE STAP
  • DE STAP Partners
    • DE STAP Partners
    • Stappen in beeld
  • Nederlands
    • Nederlands
    • English
    • Deutsch
    • Français
    • Türk
    • Polski
    • Italiano
    • Español
    • عربي
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
  • home
  • gezond en fit
  • mentaal sterk
  • zinvol leven
  • genieten van het leven
  • contact met anderen
  • voor jezelf zorgen
  • Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in excerpt
Home > Ik wil goed contact met anderen > Mantelzorg: zorgen voor een ander > Ondersteuning bij mantelzorg
Lees Voor

Ondersteuning bij mantelzorg

Als mantelzorger heb je ook nog je eigen leven. Misschien heb je een gezin, werk je, ga je naar school of heb je tijd nodig voor sport of hobby’s. Lukt het jou om dat allemaal te combineren? Je hoeft het niet in je eentje te doen. Zoek steun bij anderen en schakel hulp in als het nodig is.

Zorg ervoor dat je weet wat er aan de hand is met je naaste. Praat met je huisarts over de klachten van degene voor wie je zorgt. Is er een ziekte of aandoening vastgesteld? Wat kun je verwachten in de toekomst? Betrouwbare informatie helpt je om beter voor je naaste te zorgen en om extra hulp in te schakelen.

  • Schakel anderen in
    Vraag anderen om taken van je over te nemen. Denk aan familieleden, vrienden, buren. Als een ander een keer boodschappen doet, kookt of op bezoek gaat, helpt dat al veel. En het mooie is: veel mensen doen het graag.
  • Benut hulpmiddelen
    Hulpmiddelen maken de mantelzorg makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan alarmering. Dan krijg je een bericht als iemand valt of ver weg gaat van de woning. Dit kan handig zijn als je bang bent dat jouw naaste de weg zelf niet meer terug kan vinden. Ook zijn er hulpmiddelen die jouw naaste helpen om meer dingen zelf te doen. Denk aan een automatische deuropener, een flits- of videobel of hulpmiddelen bij het lopen. Er is van alles te huur en te koop om de zorg te verlichten. Bekijk het overzicht van hulpmiddelen voor mantelzorgers.

Extra hulp nodig? Vraag professionele zorg

Heb je ondersteuning nodig om je zorgtaken goed te volhouden? Neem dan contact
op met je gemeente. Je kunt er terecht voor:

  • huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en vervoer
  • begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf voor degene die je verzorgt
  • beschermd wonen voor mensen met een psychische stoornis behandeling of begeleiding van kinderen met een stoornis, beperking of aandoening

Elke gemeente heeft de ondersteuning anders geregeld. Soms kun je terecht bij een
Wmo-loket of bij sociale wijkteams. Vraag na waar je moet zijn.

Mantelzorglijn geeft antwoord op vragen

Heb je vragen over wet- en regelgeving? Wil je advies over jouw persoonlijke
situatie? Neem contact op met de Mantelzorglijn. De medewerkers staan graag voor je klaar.

Lees meer:

inkijkje bij een Alzheimer café

Alzheimer café

Een Alzheimercafé organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en wijst de weg naar hulp in hun omgeving. Er zijn alzheimercafés in Gemert, Eindhoven, Best, Oirschot, Eersel, Valkenswaard, Asten en Helmond. Deelname is gratis.

Bekijk de locaties en activiteiten
knutselspullen op tafel

Creatief bezig zijn, met begeleiding

Creatief bezig zijn onder begeleiding in groepjes van maximaal 6 personen. Er vinden allerlei creatieve activiteiten plaats zoals tekenen, schilderen en boetseren. Welkom zijn ouderen en volwassenen met o.a. lichte vorm van dementie, autisme en Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Kosten: 60 euro per dagdeel. Aanmelden via telefoon (06 521 666 04) of e-mail (anita@atelieraventurijn.nl)

Lees meer
vrouw legt hand op schouder van man

Ervaringsverhaal van mantelzorger Emma

Mevrouw Emma van Utrecht was mantelzorger voor haar echtgenoot Adriaan van Utrecht. Adriaan had vasculaire dementie, waarbij hij soms nog heldere momenten had. Haar echtgenoot gedroeg zich dan weer als zichzelf. Inmiddels is haar echtgenoot overleden, maar de tijd die ze doorbracht als mantelzorger

Verder lezen
vrouw troost een man|Hey hoe gaat het echt met je campagnefoto|hey het is oke campagne

Fabels en feiten over psychische aandoeningen

‘Ik kan jou toch niet helpen, ik ben toch geen hulpverlener?’ of ‘Hoe kun je zo vrolijk zijn als je depressief bent?’. Over psychische aandoeningen bestaan veel misverstanden.

Verder lezen
vrouw helpt een oudere man en houdt zijn hand vast

Knegselse huiskamerproject voor mantelzorgers

Het huiskamerproject is op dinsdagmiddag van 13.30-16.30 uur. Het is bedoeld voor alle inwoners van Knegsel om mantelzorgers te ontlasten. Inloop is gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening. Loop gerust binnen, aanmelden is niet nodig. Locatie: MFA de Leenhoef, Steenselseweg 8a, 5511 AG Knegsel.

Loop binnen bij het SeniorenPunt

Heb je vragen over wonen, WMO-voorzieningen, mantelzorg, vervoer, vrijwilligerswerk en meer? Loop bij ons binnen of maak een afspraak.
SeniorenPunt Oirschot is geopend iedere dinsdag- en iedere vrijdagochtend van 9.00 – 12.00 uur. De Loop 67, Oirschot.

Lees meer
illustratie van mensen in een praatgroep

Lotgenotencontact en zelfhulpgroepen

Wist je dat er voor veel ziekten en (psychische) aandoeningen lotgenotengroepen zijn? Je vindt er mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Zij begrijpen jouw zorgen en kunnen je uit eigen ervaring tips en adviezen geven.

Bekijk de groepen in regio EindhovenBekijk landelijk aanbod
praatgroepje met vier mannen|logo zelfhulpnetwerk|logo zelfhulpnetwerk

Mantelzorgers gespreksgroep

‘Met de mantel der liefde’ is een groep die om de week op donderdag van 13.00 uur tot 14.30 uur samenkomt in Eindhoven om ervaringen te delen en elkaar te steunen. Je ontmoet er mensen die je snappen en aan een half woord genoeg hebben. Meld je aan via info@ontmoet-en-groet.nl of bel 040 292 07 13. Kosten: 6 euro per maand.

Lees meer
oudere vrouw aan de telefoon

Mantelzorglijn

Zorg je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? De medewerkers van de Mantelzorglijn staan voor je klaar.

Bel, mail of app de Mantelzorglijn
logo van stichting mantelzorgtest

Mantelzorgtest

Het invullen van de test geeft een goed beeld van hoeveel je doet voor jouw naaste(n). En je krijgt tips en advies wat past bij jouw mantelzorg situatie.

Doe de test
De morgen gezond weer op kaart

Morgen Gezond Weer Op Kaart

Met de ‘Morgen Gezond Weer Op Kaart’ heb je al je belangrijke contacten bij elkaar. Je vult in wie en wat belangrijk is voor jouw gezondheid en geluk. Dit kan je samen met een familielid of vriend, een vrijwilliger of een zorgverlener doen.

Lees meer over de kaart
Man speelt gitaar

Muziek en dementie

Muziek maken of luisteren is niet alleen maar leuk, het is ook nog eens heel goed voor je stelt de Hersenstichting. Muziek zorgt namelijk voor ontspanning en de vermindering van stress. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen, verhalen en emoties los. Ook bij mensen met dementie.

Verder lezen
Onlinetwee handen houden de hand van een ander vast

Online training voor naasten en ervaringsverhaal: partner met een psychische stoornis

Een psychische stoornis heb je niet alleen. Ook voor naasten heeft het gevolgen. Doe de gratis training om te leren hoe je je als naaste staande houdt.

Verder lezen
Onlinepapieren gezicht wordt in stukjes gesnipperd

Online training: Onbegrepen gedrag bij dementie

Als iemand met dementie nog thuis woont, zorgt dit veelal voor de nodige uitdagingen. Wat als vooral het gedrag van iemand problematisch is? Leer meer in de gratis online training.

Verder lezen
jongere vrouw geeft oudere vrouw een knuffel op de bank

Onmisbare basiskennis over mantelzorg

Mantelzorgers zijn onmisbaar voor chronisch zieken ouderen, ouderen met een beperking of ouderen die tijdelijk hulp nodig hebben. Ouderen kunnen plotseling ziek worden en extra zorg nodig hebben. Familie, kennissen en vrienden helpen dan vaak met het uitvoeren van zorgtaken. Zij hebben een goede

Verder lezen
Quality time

Ontlasten van mantelzorgers

Extra ondersteuning bij de thuiszorg door middel van: Nabijheid bieden, structuur aanbrengen, veiligheid waarborgen. Alles om zo lang mogelijk thuis wonen te waarborgen. Geleverd door Quality Time. 45 euro per uur.

Meer informatie
handen van een oudere worden vastgehouden door een jonger iemand

Overbelasting bij mantelzorgers: herkennen, voorkomen en tips

Ongeveer 10% van de mantelzorgers is overbelast. Hoe kun je overbelasting herkennen en voorkomen? We geven tips voor wat je kan doen als je overbelast bent.

Verder lezen
oudere vrouw kijkt lachend uit het raam en drinkt uit een mok

Podcast – Nienke deelt als naaste haar ervaring met niet-aangeboren hersenletsel

Nienke’s moeder heeft hersenletsel opgelopen bij een ongeluk 20 jaar geleden. Nienke deelt haar ervaringen met deze aandoening en geeft tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

Verder lezen
PSV tikkie terug

Tikkie terug

De missie van Tikkie Terug is mensen met dementie zo lang mogelijk deel te laten nemen aan de maatschappij binnen zijn of haar eigen mogelijkheden. Bijvoorbeeld met de programma’s ‘Voetbalherinneringen’ of ‘Bewegen met dementie’.

Lees meer
Kerstman spiekt door raam

Tips om samen met ouderen de feestdagen te vieren

Er zijn in Nederland heel wat ouderen die de feestdagen alleen doorbrengen. DE STAP verzamelt een aantal tips om ouderen een lichtpuntje te bezorgen. Doe je mee?

Verder lezen
oudere vrouw in gesprek met een jongere vrouw

Vier tips voor mantelzorgers om mobiliteit van ouderen te vergroten

Fit, veilig en mobiel. Ouderen willen niets liever dan zo lang mogelijk genieten van activiteiten en sociale relaties. Fysieke en lichamelijk klachten hebben effect op de mobiliteit van ouderen. Als mantelzorger kun je de mobiliteit van ouderen vergroten. Denk aan: Stimuleer sociale contacten

Verder lezen
PMB Eersel

Voor mensen met een Beperking in Eersel

Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel is een stichting, die bestaat uit vrijwilligers uit alle dorpen van de gemeente Eersel. Wij komen op voor de belangen van mensen met een beperking in de gemeente Eersel, biedt ondersteuning en geeft adviezen. PMB Eersel rekent geen kosten.

Meer informatieToegankelijke wandelommetjes
hand houdt hand met infuus erin vast op bed

Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg

De Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg biedt praktische en emotionele steun aan mensen in de laatste fase van hun leven en ontlast de mantelzorgers. Ze willen mogelijk maken dat mensen thuis op een rustige, waardige manier kunnen overlijden. De zorg bestaat uit inzet van vrijwilligers tussen 7 uur en 23 uur, aanvullend op mantel- en professionele zorg. Richt zich op uitvoering van licht verzorgende taken. Geen kosten.

Lees meer

Footer

DE STAP naar gezonder

  • Over DE STAP
  • DE STAP Partners
  • Stappen in beeld
  • Pers

Voor jou

  • Gezond en fit zijn
  • Mentaal sterk zijn
  • Zinvol leven
  • Genieten van het leven
  • Contact met anderen
  • Voor jezelf zorgen

Social media

  • LinkedIn

Inschrijven nieuwsbrief

Samen werken we aan een gezonder leven. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, praktische tips en regionale activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweemaandelijkse nieuwsbrief van DE STAP naar gezonder.

© 2023 · Gebruiksvoorwaarden · Privacy · Cookies