• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
DE STAP naar gezonder

DE STAP naar gezonder

  • Over DE STAP
  • DE STAP partners
    • DE STAP partners
    • Stappen in beeld
    • Promotie toolkit
  • Nederlands
    • Nederlands
    • English
    • Deutsch
    • Français
    • Türk
    • Polski
    • Italiano
    • Español
    • عربي
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
  • home
  • gezond en fit
  • mentaal sterk
  • zinvol leven
  • genieten van het leven
  • contact met anderen
  • voor jezelf zorgen
  • Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in excerpt
Home > Ik wil goed contact met anderen > Mantelzorg: zorgen voor een ander > Ondersteuning bij mantelzorg
Lees Voor

Ondersteuning bij mantelzorg

Als mantelzorger heb je ook nog je eigen leven. Misschien heb je een gezin, werk je, ga je naar school of heb je tijd nodig voor sport of hobby’s. Lukt het jou om dat allemaal te combineren? Je hoeft het niet in je eentje te doen. Zoek steun bij anderen en schakel hulp in als het nodig is.

Zorg ervoor dat je weet wat er aan de hand is met je naaste. Praat met je huisarts over de klachten van degene voor wie je zorgt. Is er een ziekte of aandoening vastgesteld? Wat kun je verwachten in de toekomst? Betrouwbare informatie helpt je om beter voor je naaste te zorgen en om extra hulp in te schakelen.

  • Schakel anderen in
    Vraag anderen om taken van je over te nemen. Denk aan familieleden, vrienden, buren. Als een ander een keer boodschappen doet, kookt of op bezoek gaat, helpt dat al veel. En het mooie is: veel mensen doen het graag.
  • Benut hulpmiddelen
    Hulpmiddelen maken de mantelzorg makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan alarmering. Dan krijg je een bericht als iemand valt of ver weg gaat van de woning. Dit kan handig zijn als je bang bent dat jouw naaste de weg zelf niet meer terug kan vinden. Ook zijn er hulpmiddelen die jouw naaste helpen om meer dingen zelf te doen. Denk aan een automatische deuropener, een flits- of videobel of hulpmiddelen bij het lopen. Er is van alles te huur en te koop om de zorg te verlichten. Bekijk het overzicht van hulpmiddelen voor mantelzorgers.

Extra hulp nodig? Vraag professionele zorg

Heb je ondersteuning nodig om je zorgtaken goed te volhouden? Neem dan contact op met je gemeente. Je kunt er terecht voor:

  • huishoudelijke hulp, woningaanpassingen en vervoer
  • begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf voor degene die je verzorgt
  • beschermd wonen voor mensen met een psychische stoornis behandeling of begeleiding van kinderen met een stoornis, beperking of aandoening

Elke gemeente heeft de ondersteuning anders geregeld. Soms kun je terecht bij een Wmo-loket of bij sociale wijkteams. Vraag na waar je moet zijn.

Mantelzorglijn geeft antwoord op vragen

Heb je vragen over wet- en regelgeving? Wil je advies over jouw persoonlijke situatie? Neem contact op met de Mantelzorglijn. De medewerkers staan graag voor je klaar.

Lees meer:

iemand heeft medicijnen in zijn hand

Medicijnen zonder recept: gebruik ze op de juiste manier

Als je medicijnen krijgt via de huisarts of specialist volg je de richtlijnen van je arts. Maar hoe gebruik je geneesmiddelen die je zonder recept kunt kopen?

Verder lezen
oudere man zit achter het stuur van een auto

Autorijden en dementie – Oirschot 22 november 19.30-21.00 uur

Kun je blijven autorijden met (beginnende) dementie? Tijdens de bijeenkomst op 22 november in Zalencentrum ’t Zand hoor je er meer over. Je leert hoe dementie invloed kan hebben op het rijgedrag en welke regels er gelden om veilig te blijven rijden.

Meer informatie
illustratie van een geel brein op een roze achtergrond

Leer meer over het geheugen – Eindhoven, 6 oktober, 10.30 – 12.30 uur

Sleutels vergeten of niet op een naam kunnen komen. Het overkomt iedereen weleens. Is het gewoon vergeetachtigheid of is er iets anders aan de hand? Kom naar de bijeenkomst Geheugenkracht op vrijdag 6 oktober van 10.30-12.30 uur in Eindhoven. Je leert hoe het geheugen werkt en welke problemen kunnen ontstaan. Ook krijg je praktische tips.

Lees meer
drie ouderen spelen het spelletje Jenga

Dementie informatie en hulp – Veldhoven

Wat is dementie? Wil je ervaringen met elkaar delen? Kom eens langs bij de dementheek in de bibliotheek van Veldhoven. Je krijgt er informatie, hulp en begeleiding. Ook kun je meedoen aan activiteiten die de hersenen aan het werk zetten. Loop eens binnen op maandagmiddag van 14:00-16:00 uur.

Meer informatie
oudere man en vrouw zijn in gesprek

Dementiecafé Veldhoven

Wat is dementie? Hoe kun je er mee omgaan als jij of iemand in je omgeving er mee te maken krijgt? Kom eens langs bij het dementiecafé. Je krijgt er informatie, hulp en begeleiding. Het dementiecafé vindt elke 2 maanden plaats in het restaurant van Severinus aan de Wilgenman 1 in Veldhoven.

Meer informatie
Onlineman zit alleen op een bankje

Wat kun jij doen voor iemand die eenzaam is?

Benieuwd of je iets kunt betekenen voor iemand die eenzaam is? In deze gratis online training leer je wat eenzaamheid is en hoe je eenzaamheid herkent Ook leer je wat je voor iemand kunt doen die eenzaam is.

Duur: 20 minuten. De training is gratis.

Start de training
Onlineman staat met armen in de lucht in een power pose

Online training: Anderen helpen om zelfvertrouwen te vinden

Hoe help je mensen die het vertrouwen in zichzelf even kwijt zijn? Een eerste reflex is om het probleem voor hen op te lossen. Beter is als je hen helpt om het zélf te doen. Hoe je dat kunt aanpakken, leer je in deze training.

Duur: 20 minuten. De training is gratis.

Start de training
foto van een aantal fietsen in een rek

Fietstochten Duizel op een duofiets

Hou je van fietsen in een groep maar is zelfstandig fietsen lastig voor je? Neem dan een duofiets. Op een duofiets fiets je samen. De ‘chauffeur’ (een vrijwilliger) trapt en stuurt. Jij kunt meetrappen als dat lukt. Je fietst samen met meerdere mensen. Kosten: 7 euro inclusief consumptie.

Meld je aan via de Stichting Duofietsen Duizel
Onlineeieren met daarop geschilderde gezichten

Online training: omgaan met emoties

In een gesprek met een ander kunnen verschillende emoties voorbij komen. Denk aan verdriet, angst of boosheid. Hoe ga je hiermee om? In deze training leer je omgaan met de emoties van anderen en van jezelf.

Duur: 20 minuten. De training is gratis.

Start de training
Onlinetwee handen die naar elkaar reiken

Wil je iemand helpen? Schiet niet in de reddersrol!

Als iemand in je omgeving het moeilijk heeft, wil je soms het probleem voor hem of haar oplossen. Dan schiet je in in de reddersrol. Goed bedoeld, maar slimmer is om de ander te helpen het zélf te doen. Daarmee help je de ander echt verder. In deze training maak je kennis met de zogenoemde reddersdriehoek. Je leert hoe deze kan ontstaan en hoe je eraan ontkomt.

Duur: 20 minuten. De training is gratis.

Start de training
Onlineillustratie van een vrouw met een vol hoofd

Online training: Ondersteunen bij stress

Zie je dat iemand in je omgeving stress heeft? Je kunt stress niet voor een ander wegnemen. Wél kun je helpen om de spanning te verminderen. In deze online training leer je hoe je dat doet.

Start de training
Onlineillustratie van poppetjes in een netwerk

Online training: Helpen om iemands netwerk te versterken

Iemand die weinig familie of vrienden heeft, mist een netwerk om op terug te vallen als het nodig is. Herken jij dit bij mensen in je omgeving? Of zie je dat iemand eenzaam is? In deze training leer je hoe je iemand kunt helpen om het netwerk op te bouwen.

Duur: 20 minuten. De training is gratis.

Start de training
illustratie van een brein

Geheugentest

Ben je bezorgd over jouw geheugen of dat van iemand anders? Doe de geheugentest. Je ontvangt meteen uitleg bij de uitkomst.

Doe de test
foto van een aantal fietsen in een rek

Fietstochten Bladel op een duofiets

Hou je van fietsen in een groep maar is zelfstandig fietsen lastig voor je? Neem dan een duofiets. Op een duofiets fiets je samen. De ‘chauffeur’ (een vrijwilliger) trapt en stuurt. Jij kunt meetrappen als dat lukt. Je fietst samen met meerdere mensen. Kosten: 8 euro inclusief consumptie.

Meld je aan via de Stichting Duofietsen Bladel
foto van een aantal fietsen in een rek

Fietstochten Reusel op een duofiets

Hou je van fietsen in een groep maar is zelfstandig fietsen lastig voor je? Neem dan een duofiets. Op een duofiets fiets je samen. De ‘chauffeur’ (een vrijwilliger) trapt en stuurt. Jij kunt meetrappen als dat lukt. Je fietst samen met meerdere mensen. Kosten: 7 euro inclusief consumptie.

Meld je aan via de Stichting Duofietsen Reusel
ouderen wandelen samen

Natuurwandeling in Oirschot voor mensen met dementie op 4 november

Maak een mooie natuurwandeling in de omgeving van Oirschot onder begeleiding van een vrijwilliger. Voor mensen met dementie, mantelzorgers, familieleden, vrienden en kennissen. Wandel je mee? De wandeling is op zaterdag 4 november 2023 van 10:00-12:30 uur.

Meld je aan
logo mantelzorg verlicht

Mantelzorg Verlicht

Steunpunt Mantelzorg Verlicht is er voor alle 26.000 mantelzorgers in regio Eindhoven. Bij Steunpunt Mantelzorg Verlicht staat de mantelzorger centraal. Met elke vraag op het gebied van mantelzorg kun je bij het steunpunt terecht. De mantelzorgconsulenten zijn goed op de hoogte van het zorgaanbod in Eindhoven en begrijpen wat het betekent om mantelzorger te zijn. Ook helpen zij je de weg te vinden in de zorg.

Lees meer
Man speelt gitaar

Muziek en dementie

Muziek maken of luisteren is niet alleen maar leuk, het is ook nog eens heel goed voor je stelt de Hersenstichting. Muziek zorgt namelijk voor ontspanning en de vermindering van stress. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen, verhalen en emoties los. Ook bij mensen met dementie.

Verder lezen
illustratie van mensen in een praatgroep

Lotgenotencontact en zelfhulpgroepen

Wist je dat er voor veel ziekten en (psychische) aandoeningen lotgenotengroepen zijn? Je vindt er mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Zij begrijpen jouw zorgen en kunnen je uit eigen ervaring tips en adviezen geven.

Bekijk de groepen in regio EindhovenBekijk landelijk aanbod
oudere vrouw aan de telefoon

Mantelzorglijn

Zorg je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? De medewerkers van de Mantelzorglijn staan voor je klaar.

Bel, mail of app de Mantelzorglijn

Footer

DE STAP naar gezonder

  • Over DE STAP
  • DE STAP partners
  • Stappen in beeld
  • Pers

Voor jou

  • Gezond en fit zijn
  • Mentaal sterk zijn
  • Zinvol leven
  • Genieten van het leven
  • Contact met anderen
  • Voor jezelf zorgen

Social media

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram

Inschrijven nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, praktische tips en regionale activiteiten? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

© 2023 · Gebruiksvoorwaarden · Privacy · Cookies