Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders geeft mantelzorg. Mantelzorg houdt in dat je tijdelijk dingen doet voor mensen die extra zorg nodig hebben. Het geeft een goed gevoel om iets te kunnen doen voor een ander. Maar het kan ook zwaar zijn, vooral als je daarnaast werkt of een gezin hebt. Benut deze tips om overbelasting te herkennen én te verminderen.
Zó herken je overbelasting
Als het je te veel wordt, geeft je lichaam en geest verschillende signalen. Denk aan:
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Gejaagd gevoel
- Stresspijn (nek, schouders, rug, hoofpijn)
- Hyperventilatie (te snel en te diep ademen)
- Dingen vergeten en weinig concentratie
Wat kun je doen als het te veel wordt?
- Stel grenzen
Schat van tevoren in wat je aankunt. Stel grenzen als het te je veel wordt. Dat is niet egoïstisch, maar juist goed voor alle betrokkenen. Als je op tijd nee zegt, houd je het langer vol. Bekijk elke dag of week wat je wél en níet aankunt. - Zorg voor jezelf
Gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen. Klinkt dit als een open deur? Misschien. Maar: als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je er ook niet zijn voor een ander.
- Deel je zorgen
Praat met personen om je heen, zoals familie en vrienden. Vraag hen om een taak over te nemen, zodat jij even kunt ontspannen. Zoek lotgenoten, via de gemeente. Of neemt contact op met de Mantelzorglijn. - Draag de zorg tijdelijk over
Kun je de zorg even niet meer opbrengen? Draag dan je taken tijdelijk over aan een ander. Denk aan Respijtzorg, dit is vervangende zorg voor mantelzorgers.