Mantelzorg is mooi en fijn om te doen. Maar als je daarnaast ook een gezin hebt, werkt, naar school gaat of studeert kan het pittig zijn. Zorg goed voor jezelf. Praat met anderen. Neem ook tijd voor hobby’s en leuke dingen. Wordt het je even teveel? Check of je de druk kunt verminderen. Dat helpt je om de zorg langer vol te houden.
- Praat met anderen
Praat eens met anderen over wat je allemaal doet voor jouw naaste. Vertel ook hoe je daarbij voelt. Dat lucht meteen op. Misschien kun je vragen of de ander tijdelijk een taak van je kan overnemen. - Zoek contact met lotgenoten
Wist je dat er voor veel ziekten en aandoeningen lotgenotengroepen zijn? Je vindt er mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Zij begrijpen jouw zorgen en kunnen je uit eigen ervaring tips en adviezen geven. Lotgenotencontact maakt je minder eenzaam in de zorg voor een ander. Bekijk het overzicht van lotgenoten- en familieverenigingen. - Zorg goed voor jezelf
Als mantelzorger voel je je verantwoordelijk voor een ander. Misschien ben je bang dat het zonder jou helemaal misloopt. Realiseer je wel dat je er alleen voor een ander kunt zijn als je goed voor jezelf zorgt.
Wordt het je teveel? Kijk of je verlof kunt opnemen
Heb je het gevoel dat je niet meer goed aankunt en kun je niemand vinden om taken over te nemen? Bespreek dan met je werkgever of je verlof kunt opnemen.
- Calamiteitenverlof
Calamiteitenverlof is bedoeld voor zeer dringende, onverwachte of bijzondere situaties. Afhankelijk van de situatie kan het een paar uur of een paar dagen duren. De werkgever betaalt het salaris door tijdens het verlof. - Zorgverlof
Zorgverlof kan kort of lang duren. Bespreek met je werkgever wat er mogelijk is. Lees ook je cao of er iets geregeld is voor zorgverlof. - Respijtzorg
Respijtzorg betekent dat een professional of vrijwilliger jouw mantelzorgtaken (tijdelijk) overneemt. Andere voorbeelden zijn logeren en dagopvang Informeer ernaar bij je zorgverzekeraar.
Informeer bij de gemeente naar ondersteuning
De gemeente ondersteunt mantelzorgers bij hun taken. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, dagbesteding of vervoer. Elke gemeente heeft de ondersteuning anders geregeld, bijvoorbeeld via een een Wmo-loket of sociale wijkteams. Informeer wat de gemeente voor je kan doen.
Gemeenten regelen ook een mantelzorgcompliment. Dit is een erkenning voor het werk van mantelzorgers. Iedere gemeente regelt het op een eigen manier. Vraag dit na bij jouw gemeente.