• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
DE STAP naar gezonder

DE STAP naar gezonder

  • Over DE STAP
  • DE STAP partners
    • DE STAP partners
    • Stappen in beeld
    • Promotie toolkit
  • Nederlands
    • Nederlands
    • English
    • Deutsch
    • Français
    • Türk
    • Polski
    • Italiano
    • Español
    • عربي
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
  • home
  • gezond en fit
  • mentaal sterk
  • zinvol leven
  • genieten van het leven
  • contact met anderen
  • voor jezelf zorgen
  • Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in excerpt
Home > Ik wil goed contact met anderen > Mantelzorg: zorgen voor een ander > Mantelzorg: zorg ook voor jezelf
Lees Voor

Mantelzorg: zorg ook voor jezelf

Mantelzorg is mooi en fijn om te doen. Maar als je daarnaast ook een gezin hebt, werkt, naar school gaat of studeert kan het pittig zijn. Zorg goed voor jezelf. Praat met anderen. Neem ook tijd voor hobby’s en leuke dingen. Wordt het je even teveel? Check of je de druk kunt verminderen. Dat helpt je om de zorg langer vol te houden.

  • Praat met anderen
    Praat eens met anderen over wat je allemaal doet voor jouw naaste. Vertel ook hoe je daarbij voelt. Dat lucht meteen op. Misschien kun je vragen of de ander tijdelijk een taak van je kan overnemen.
  • Zoek contact met lotgenoten
    Wist je dat er voor veel ziekten en aandoeningen lotgenotengroepen zijn? Je vindt er mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Zij begrijpen jouw zorgen en kunnen je uit eigen ervaring tips en adviezen geven. Lotgenotencontact maakt je minder eenzaam in de zorg voor een ander. Bekijk het overzicht van lotgenoten- en familieverenigingen.
  • Zorg goed voor jezelf
    Als mantelzorger voel je je verantwoordelijk voor een ander. Misschien ben je bang dat het zonder jou helemaal misloopt. Realiseer je wel dat je er alleen voor een ander kunt zijn als je goed voor jezelf zorgt.

Wordt het je teveel? Kijk of je verlof kunt opnemen

Heb je het gevoel dat je niet meer goed aankunt en kun je niemand vinden om taken over te nemen? Bespreek dan met je werkgever of je verlof kunt opnemen.

  • Calamiteitenverlof
    Calamiteitenverlof is bedoeld voor zeer dringende, onverwachte of bijzondere situaties. Afhankelijk van de situatie kan het een paar uur of een paar dagen duren. De werkgever betaalt het salaris door tijdens het verlof.
  • Zorgverlof
    Zorgverlof kan kort of lang duren. Bespreek met je werkgever wat er mogelijk is. Lees ook je cao of er iets geregeld is voor zorgverlof.
  • Respijtzorg
    Respijtzorg betekent dat een professional of vrijwilliger jouw mantelzorgtaken (tijdelijk) overneemt. Andere voorbeelden zijn logeren en dagopvang Informeer ernaar bij je zorgverzekeraar.

Informeer bij de gemeente naar ondersteuning

De gemeente ondersteunt mantelzorgers bij hun taken. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, dagbesteding of vervoer. Elke gemeente heeft de ondersteuning anders geregeld, bijvoorbeeld via een een Wmo-loket of sociale wijkteams. Informeer wat de gemeente voor je kan doen.

Gemeenten regelen ook een mantelzorgcompliment. Dit is een erkenning voor het werk van mantelzorgers. Iedere gemeente regelt het op een eigen manier. Vraag dit na bij jouw gemeente.

Lees meer:

oudere vrouw in gesprek met een jongere vrouw

4 tips voor mantelzorgers om ouderen mobieler te maken

Fit, veilig en goed kunnen bewegen. Ouderen willen niets liever dan zo lang mogelijk genieten van activiteiten en sociale relaties. Ouderen kunnen problemen hebben met bewegen door lichamelijke klachten. Als mantelzorger kun je hierbij helpen. Denk aan: Stimuleer sociale contacten met

Verder lezen
inkijkje bij een Alzheimer café

Alzheimer café

Een Alzheimercafé organiseert verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en wijst de weg naar hulp in hun omgeving. Er zijn alzheimercafés in Gemert, Eindhoven, Best, Oirschot, Eersel, Valkenswaard, Asten en Helmond. Deelname is gratis.

Bekijk de locaties en activiteiten
twee paar handen vormen een hart op de buik van een oudere vrouw

Anja (59): “Na haar dood stond ik aan de rand van een burn-out”

Mijn moeder had de progressieve spierziekte ALS, een ziekte waarbij alle spieren uitvallen en je helemaal verlamd raakt. Het verval ging razendsnel. Negen maanden na de diagnose is ze overleden. Thuis, zoals ze het zelf graag wilde.

Verder lezen
Man leest morgen gezond weer op kaart

Breng jouw netwerk in beeld

Wat houdt jou gelukkig en gezond? Wat kun je alleen en wat doe je samen? Met de ‘Morgen Gezond Weer Op Kaart’ heb je al je belangrijke contacten bij elkaar. Je vult in wie en wat belangrijk is voor jou. Zo heb je jouw netwerk in beeld en kun je mensen makkelijk benaderen als het nodig is.

Vul de ‘Morgen Gezond Weer Op Kaart’ in met een familielid, vriend(in), vrijwilliger of zorgverlener.

Lees meer over de kaart
knutselspullen op tafel

Creatief bezig zijn, met begeleiding

Creatief bezig zijn onder begeleiding in groepjes van maximaal 6 personen. Er vinden allerlei creatieve activiteiten plaats zoals tekenen, schilderen en boetseren. Welkom zijn ouderen en volwassenen met o.a. lichte vorm van dementie, autisme en Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Kosten: 60 euro per dagdeel. Aanmelden via telefoon (06 521 666 04) of e-mail (anita@atelieraventurijn.nl)

Lees meer
drie ouderen spelen het spelletje Jenga

Dementie informatie en hulp – Veldhoven

Wat is dementie? Wil je ervaringen met elkaar delen? Kom eens langs bij de dementheek in de bibliotheek van Veldhoven. Je krijgt er informatie, hulp en begeleiding. Ook kun je meedoen aan activiteiten die de hersenen aan het werk zetten. Loop eens binnen op maandagmiddag van 14:00-16:00 uur.

Meer informatie
oudere man en vrouw zijn in gesprek

Dementiecafé Veldhoven

Wat is dementie? Hoe kun je er mee omgaan als jij of iemand in je omgeving er mee te maken krijgt? Kom eens langs bij het dementiecafé. Je krijgt er informatie, hulp en begeleiding. Het dementiecafé vindt elke 2 maanden plaats in het restaurant van Severinus aan de Wilgenman 1 in Veldhoven.

Meer informatie

Duo-fietsen en rolstoelfiets

Stichting Duofietsen biedt in de periode van maart tot en met september 6 duo fietsen en 1 rolstoelfiets aan om met inwoners uit de gemeente Reusel-de Mierden te gaan fietsen in groepsverband. Kosten: 7 euro per dagdeel per persoon, inclusief een consumptie. Je wordt thuis opgehaald.

Lees meer en meld je aan
vrouw legt hand op schouder van man

Ervaringsverhaal van mantelzorger Emma

Mevrouw Emma van Utrecht was mantelzorger voor haar echtgenoot Adriaan van Utrecht. Ze deelt haar ervaring.

Verder lezen
vrouw troost een man|Hey hoe gaat het echt met je campagnefoto|hey het is oke campagne

Fabels en feiten over psychische aandoeningen

‘Ik kan jou toch niet helpen, ik ben toch geen hulpverlener?’ of ‘Hoe kun je zo vrolijk zijn als je depressief bent?’. Over psychische aandoeningen bestaan veel misverstanden.

Verder lezen
foto van een aantal fietsen in een rek

Fietstochten Bladel op een duofiets

Hou je van fietsen in een groep maar is zelfstandig fietsen lastig voor je? Neem dan een duofiets. Op een duofiets fiets je samen. De ‘chauffeur’ (een vrijwilliger) trapt en stuurt. Jij kunt meetrappen als dat lukt. Je fietst samen met meerdere mensen. Kosten: 8 euro inclusief consumptie.

Meld je aan via de Stichting Duofietsen Bladel
foto van een aantal fietsen in een rek

Fietstochten Duizel op een duofiets

Hou je van fietsen in een groep maar is zelfstandig fietsen lastig voor je? Neem dan een duofiets. Op een duofiets fiets je samen. De ‘chauffeur’ (een vrijwilliger) trapt en stuurt. Jij kunt meetrappen als dat lukt. Je fietst samen met meerdere mensen. Kosten: 7 euro inclusief consumptie.

Meld je aan via de Stichting Duofietsen Duizel
foto van een aantal fietsen in een rek

Fietstochten Reusel op een duofiets

Hou je van fietsen in een groep maar is zelfstandig fietsen lastig voor je? Neem dan een duofiets. Op een duofiets fiets je samen. De ‘chauffeur’ (een vrijwilliger) trapt en stuurt. Jij kunt meetrappen als dat lukt. Je fietst samen met meerdere mensen. Kosten: 7 euro inclusief consumptie.

Meld je aan via de Stichting Duofietsen Reusel
illustratie van een brein

Geheugentest

Ben je bezorgd over jouw geheugen of dat van iemand anders? Doe de geheugentest. Je ontvangt meteen uitleg bij de uitkomst.

Doe de test
Vrouw wandelt samen met oudere man

Helmond: informatiepunt mantelzorg

Voor mantelzorg kies je niet, het overkomt je. Bijvoorbeeld als iemand in je omgeving ziek wordt en zorg nodig heeft. Heb je vragen over ondersteuningsmogelijkheden of heb je behoefte aan een persoonlijk gesprek of luisterend oor? Je kunt elke dinsdag van 14.00-16.00 uur terecht bij het infopunt Mantelzorg in de bibliotheek Helmond-Peel.

Meer informatie
vrouw helpt een oudere man en houdt zijn hand vast

Knegselse huiskamerproject voor mantelzorgers

Het huiskamerproject is op dinsdagmiddag van 13.30-16.30 uur. Het is bedoeld voor alle inwoners van Knegsel om mantelzorgers te ontlasten. Inloop is gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening. Loop gerust binnen, aanmelden is niet nodig. Locatie: MFA de Leenhoef, Steenselseweg 8a, 5511 AG Knegsel.

Loop binnen bij het SeniorenPunt

Heb je vragen over wonen, WMO-voorzieningen, mantelzorg, vervoer, vrijwilligerswerk en meer? Loop bij ons binnen of maak een afspraak.
SeniorenPunt Oirschot is geopend iedere dinsdag- en iedere vrijdagochtend van 9.00 – 12.00 uur. De Loop 67, Oirschot.

Lees meer
illustratie van mensen in een praatgroep

Lotgenotencontact en zelfhulpgroepen

Wist je dat er voor veel ziekten en (psychische) aandoeningen lotgenotengroepen zijn? Je vindt er mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Zij begrijpen jouw zorgen en kunnen je uit eigen ervaring tips en adviezen geven.

Bekijk de groepen in regio EindhovenBekijk landelijk aanbod
logo mantelzorg verlicht

Mantelzorg Verlicht

Steunpunt Mantelzorg Verlicht is er voor alle 26.000 mantelzorgers in regio Eindhoven. Bij Steunpunt Mantelzorg Verlicht staat de mantelzorger centraal. Met elke vraag op het gebied van mantelzorg kun je bij het steunpunt terecht. De mantelzorgconsulenten zijn goed op de hoogte van het zorgaanbod in Eindhoven en begrijpen wat het betekent om mantelzorger te zijn. Ook helpen zij je de weg te vinden in de zorg.

Lees meer
praatgroepje met vier mannen|logo zelfhulpnetwerk|logo zelfhulpnetwerk

Mantelzorgers gespreksgroep

‘Met de mantel der liefde’ is een groep die om de week op donderdag van 13.00 uur tot 14.30 uur samenkomt in Eindhoven om ervaringen te delen en elkaar te steunen. Je ontmoet er mensen die je snappen en aan een half woord genoeg hebben. Meld je aan via info@ontmoet-en-groet.nl of bel 040 292 07 13. Kosten: 6 euro per maand.

Lees meer
oudere vrouw aan de telefoon

Mantelzorglijn

Zorg je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? De medewerkers van de Mantelzorglijn staan voor je klaar.

Bel, mail of app de Mantelzorglijn
logo van stichting mantelzorgtest

Mantelzorgtest

Het invullen van de test geeft een goed beeld van hoeveel je doet voor jouw naaste(n). En je krijgt tips en advies wat past bij jouw mantelzorg situatie.

Doe de test
iemand heeft medicijnen in zijn hand

Medicijnen zonder recept: gebruik ze op de juiste manier

Als je medicijnen krijgt via de huisarts of specialist volg je de richtlijnen van je arts. Maar hoe gebruik je geneesmiddelen die je zonder recept kunt kopen?

Verder lezen
Man speelt gitaar

Muziek en dementie

Muziek maken of luisteren is niet alleen maar leuk, het is ook nog eens heel goed voor je stelt de Hersenstichting. Muziek zorgt namelijk voor ontspanning en de vermindering van stress. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen, verhalen en emoties los. Ook bij mensen met dementie.

Verder lezen
Onlinetwee handen houden de hand van een ander vast

Online training voor naasten en ervaringsverhaal: partner met een psychische stoornis

Een psychische stoornis heb je niet alleen. Ook voor naasten heeft het gevolgen. Doe de gratis training om te leren hoe je je als naaste staande houdt.

Verder lezen
Onlineman staat met armen in de lucht in een power pose

Online training: Anderen helpen om zelfvertrouwen te vinden

Hoe help je mensen die het vertrouwen in zichzelf even kwijt zijn? Een eerste reflex is om het probleem voor hen op te lossen. Beter is als je hen helpt om het zélf te doen. Hoe je dat kunt aanpakken, leer je in deze training.

Duur: 20 minuten. De training is gratis.

Start de training
Onlineillustratie van poppetjes in een netwerk

Online training: Helpen om iemands netwerk te versterken

Iemand die weinig familie of vrienden heeft, mist een netwerk om op terug te vallen als het nodig is. Herken jij dit bij mensen in je omgeving? Of zie je dat iemand eenzaam is? In deze training leer je hoe je iemand kunt helpen om het netwerk op te bouwen.

Duur: 20 minuten. De training is gratis.

Start de training
Onlineeieren met daarop geschilderde gezichten

Online training: omgaan met emoties

In een gesprek met een ander kunnen verschillende emoties voorbij komen. Denk aan verdriet, angst of boosheid. Hoe ga je hiermee om? In deze training leer je omgaan met de emoties van anderen en van jezelf.

Duur: 20 minuten. De training is gratis.

Start de training
Onlinepapieren gezicht wordt in stukjes gesnipperd

Online training: Onbegrepen gedrag bij dementie

Als iemand met dementie nog thuis woont, zorgt dit veelal voor de nodige uitdagingen. Wat als vooral het gedrag van iemand problematisch is? Leer meer in de gratis online training.

Verder lezen
Onlineillustratie van een vrouw met een vol hoofd

Online training: Ondersteunen bij stress

Zie je dat iemand in je omgeving stress heeft? Je kunt stress niet voor een ander wegnemen. Wél kun je helpen om de spanning te verminderen. In deze online training leer je hoe je dat doet.

Start de training
Quality time

Ontlasten van mantelzorgers

Extra ondersteuning bij de thuiszorg door middel van: Nabijheid bieden, structuur aanbrengen, veiligheid waarborgen. Alles om zo lang mogelijk thuis wonen te waarborgen. Geleverd door Quality Time. 45 euro per uur.

Meer informatie
handen van een oudere worden vastgehouden door een jonger iemand

Overbelasting bij mantelzorgers: herkennen, voorkomen en tips

Ongeveer 10% van de mantelzorgers is overbelast. Hoe kun je overbelasting herkennen en voorkomen? We geven tips voor wat je kan doen als je overbelast bent.

Verder lezen
oudere vrouw kijkt lachend uit het raam en drinkt uit een mok

Podcast – Nienke deelt als naaste haar ervaring met niet-aangeboren hersenletsel

Nienke’s moeder heeft hersenletsel opgelopen bij een ongeluk 20 jaar geleden. Nienke deelt haar ervaringen met deze aandoening en geeft tips over hoe je hiermee om kunt gaan.

Verder lezen
PSV tikkie terug

Tikkie terug

De missie van Tikkie Terug is mensen met dementie zo lang mogelijk deel te laten nemen aan de maatschappij binnen zijn of haar eigen mogelijkheden. Bijvoorbeeld met de programma’s ‘Voetbalherinneringen’ of ‘Bewegen met dementie’.

Lees meer
PMB Eersel

Voor mensen met een Beperking in Eersel

Platform voor Mensen met een Beperking gemeente Eersel is een stichting, die bestaat uit vrijwilligers uit alle dorpen van de gemeente Eersel. Wij komen op voor de belangen van mensen met een beperking in de gemeente Eersel, biedt ondersteuning en geeft adviezen. PMB Eersel rekent geen kosten.

Meer informatieToegankelijke wandelommetjes
hand houdt hand met infuus erin vast op bed

Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg

De Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg biedt praktische en emotionele steun aan mensen in de laatste fase van hun leven en ontlast de mantelzorgers. Ze willen mogelijk maken dat mensen thuis op een rustige, waardige manier kunnen overlijden. De zorg bestaat uit inzet van vrijwilligers tussen 7 uur en 23 uur, aanvullend op mantel- en professionele zorg. Richt zich op uitvoering van licht verzorgende taken. Geen kosten.

Lees meer
jongere vrouw geeft oudere vrouw een knuffel op de bank

Wat doet een mantelzorger?

Mantelzorgers zijn heel belangrijk voor chronisch zieke mensen, ouderen met een beperking of mensen die tijdelijk hulp nodig hebben. Mensen kunnen plotseling ziek worden en extra zorg nodig hebben. Familie, kennissen en vrienden helpen dan vaak met het uitvoeren van zorgtaken. Zij hebben een goede

Verder lezen
Onlineman zit alleen op een bankje

Wat kun jij doen voor iemand die eenzaam is?

Benieuwd of je iets kunt betekenen voor iemand die eenzaam is? In deze gratis online training leer je wat eenzaamheid is en hoe je eenzaamheid herkent Ook leer je wat je voor iemand kunt doen die eenzaam is.

Duur: 20 minuten. De training is gratis.

Start de training
Onlinetwee handen die naar elkaar reiken

Wil je iemand helpen? Schiet niet in de reddersrol!

Als iemand in je omgeving het moeilijk heeft, wil je soms het probleem voor hem of haar oplossen. Dan schiet je in in de reddersrol. Goed bedoeld, maar slimmer is om de ander te helpen het zélf te doen. Daarmee help je de ander echt verder. In deze training maak je kennis met de zogenoemde reddersdriehoek. Je leert hoe deze kan ontstaan en hoe je eraan ontkomt.

Duur: 20 minuten. De training is gratis.

Start de training

Footer

DE STAP naar gezonder

  • Over DE STAP
  • DE STAP partners
  • Stappen in beeld
  • Pers

Voor jou

  • Gezond en fit zijn
  • Mentaal sterk zijn
  • Zinvol leven
  • Genieten van het leven
  • Contact met anderen
  • Voor jezelf zorgen

Social media

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram

Inschrijven nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen, praktische tips en regionale activiteiten? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

© 2023 · Gebruiksvoorwaarden · Privacy · Cookies