Flirten of seks hebben is leuk als je er allebei vrijwillig voor kiest en als je allebei evenveel te zeggen hebt over wat er gebeurt. Anders is het niet ok. Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag? Hoe kun je erop reageren? Waar ligt jouw grens?
- Voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag
- Waar ligt jouw grens?
- Hoe kun je reageren op ongewenst gedrag?
- Vragen of hulp nodig?
Voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag
Dit zijn enkele voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag:
- dubbelzinnige of schunnige opmerkingen
- blijven aandringen op seks
- opdringerige opmerkingen over uiterlijk of seksuele geaardheid
- gluren, fluiten of ongepast staren
- ongewenste aanrakingen, kussen of omhelzingen
- online delen van (naakt)afbeeldingen zonder toestemming
- aanranding, verkrachting en seksueel misbruik
Waar ligt jouw grens?
Soms weet je meteen als iemand te ver gaat, bijvoorbeeld als iemand je pijn doet. Maar soms is het niet zo duidelijk. Van de een kun je een seksueel getinte opmerking misschien hebben, maar bij een ander voel je je ongemakkelijk of word je er bang van. Jíj bepaalt waar jouw grens ligt. Als jij iemands gedrag ongewenst vindt, is het grensoverschrijdend. Punt.
Onderzoek jouw wensen en grenzen. Maak anderen duidelijk wat je wél en niet wilt. Weet ook waar de grenzen van een ander liggen. Vraag toestemming als je niet zeker weet of een ander jouw gedrag wel prettig vindt.
Hoe reageer je op ongewenst gedrag?
Benadert iemand jou op een manier die je niet fijn vindt? Dan kun je het gedrag negeren en er niet op ingaan. Soms houdt de ander er vanzelf mee op. Meestal is het beter om meteen duidelijk te maken dat je het gedrag niet ok vindt.
Stopt het niet, zoek dan steun bij mensen om je heen. Op straat, in het openbaar vervoer of in de kroeg. Loop weg, bel iemand (of doe alsof), maak lawaai of roep de hulp in van omstanders.
Vragen of hulp nodig?
- Heb je een vervelende seksuele ervaring meegemaakt of zit je met vragen? Deel je verhaal met hulpverleners van het Centrum Seksueel Geweld.
- Word je online lastiggevallen? Maak je je zorgen over online verspreide (naakt)beelden? Vraag anoniem advies aan Help Wanted.
- Ben je slachtoffer van seksueel geweld, aanranding of verkrachting? Dan kun je aangifte doen bij de politie bij jou in de buurt. Dit kan ook via het Centrum Seksueel Geweld.