Deze oefening is bedoeld om je aan het denken en aan het doen te zetten. Zodat jij je mentale veerkracht kan vergroten. De oefening is door een hulpverlener ontwikkeld of getest. Vandaag richt jij je op jouw sociale cirkel.
Sterke contacten zorgen voor veerkracht
Mensen met goede sociale contacten zijn gelukkiger en meer beschermd tegen psychische klachten. Goede vrienden steunen je en zijn er om leuke dingen mee te doen, of je nou bij elkaar om de hoek woont of juist niet. En op fijne familie kan je altijd terugvallen. Helaas heeft niet iedereen goede vrienden of een fijne familie. Gelukkig zijn korte contacten, zoals het praatje met de caissière bij de lokale boekwinkel of met je buurvrouw, ook goed voor je mentale gezondheid.
Deze oefening helpt jou je sociale netwerk in beeld te krijgen. Daarna kun je bepalen of je tevreden bent, of dat je juist wat dingen wil veranderen.
En nu aan de slag!
Voor deze oefening kun je dit PDF bestand downloaden en printen. Of je pakt zelf pen en papier en tekent de vier cirkels na.
In de middelste cirkel sta jij. In de cirkels daaromheen ga je de mensen plaatsen waar jij contact mee hebt. Wie spreek en zie jij allemaal?
- Bedenk met wie jij allemaal contact hebt. En wie er belangrijk voor je zijn. Denk aan je partner, familie, vrienden, collega’s, buren, kennissen, enzovoorts. Het gaat hier dus niet om mensen die je wel kent, maar nooit ziet of spreekt.
- De namen die in je opkomen geef je één voor één een plekje in een van de drie cirkels. Wie staan er dicht bij je? Deze mensen staan in cirkel 1 of 2. Wie staan er verder weg? Die mensen plaats je misschien in cirkel 3 of daar zelfs buiten. Het gaat hier om jouw gevoel: je kan het niet fout doen. Het zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien.
- De evaluatie: kijk eens goed naar jouw sociale cirkels.
– Wat valt je op als je naar de verdeling kijkt?
– Staan er mensen dichtbij omdat je ze bijvoorbeeld vaak spreekt, die je best wat verder weg zou willen hebben?
– Staan er mensen ver weg die je eigenlijk graag dichterbij je zou willen hebben?
In het (verzonnen) voorbeeld zie je dat de partner en beste vriendin dichtbij staan. Hier is veel plezierig contact mee. Maar collega Truus staat ook dichtbij omdat ze bijna elke werkdag belt om flink te klagen. Dat dagelijkse contact wordt als vervelend ervaren.
Misschien vallen jou nog andere dingen op in jouw eigen cirkels, bijvoorbeeld:
– Ring 1 is misschien vrij leeg als je weinig hechte relaties hebt.
– Ring 3 kan juist overvol zijn en het onderhouden van al die contacten kost je veel energie.
– Je ziet nu dat je vriendinnen tegenwoordig in cirkel 3 staan, omdat je elkaar nog maar weinig spreekt -sinds je verhuisd bent.
– Of misschien ben je wel heel tevreden. - Bedenk wat jij wil doen om je sociale contacten te veranderen:
– Haal de contacten aan met de mensen die je minder spreekt of ziet dan je zou willen.
– Probeer ruzies uit te praten met mensen die belangrijk voor je zijn.
– Begrens de contacten met mensen die je nu vaak spreekt, maar waar je niet zo’n behoefte aan hebt.
Natuurlijk kun je niet volledig bepalen wie je wanneer ziet en spreekt en hoeveel tijd je samen doorbrengt. Maar je kunt wel je best doen om je vooral te richten op de relaties die echt waardevol zijn voor jou.