Heb je wat hulp nodig in het dagelijkse leven? Er zijn handige apparaten die je kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het wassen, douchen en aankleden. Of bij het schoonmaken of regelen van het huishouden. Denk aan een automatische deuropener of een videobel. Fijn en makkelijk als het niet meer lukt om alles zelf te doen.
Hoe kies je een passend hulpmiddel?
Op internet en in thuiszorgwinkels vind je een uitgebreid overzicht van hulpmiddelen. Vaak kun je een product eerst uitproberen voordat je het koopt. Bij thuiszorgwinkels is het ook mogelijk om producten te lenen.
Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag een wijkverpleegkundige of ergotherapeut om advies. Of laat een (klein)kind om het aanbod op internet te bekijken.
Wie betaalt de hulpmiddelen?
Hulpmiddelen kosten geld, of je ze nu leent of koopt. Dat geldt voor het hele leven. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een baby goed te verzorgen of je kleuter te leren zwemmen. Voor hulpmiddelen in het dagelijks leven kun je in bepaalde gevallen een vergoeding ontvangen.
- Sommige hulpmiddelen worden (gedeeltelijk) vergoed door de gemeente, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of met een Persoonsgebonden budget (pgb). Informeer bij het Wmo-loket van jouw gemeente.
- Neem ook contact op met je zorgverzekeraar. Veel leenproducten worden vanuit de basisverzekering vergoed. Voor sommige producten is een indicatie vereist.
Producten om langer zelfstandig thuis te wonen
Hieronder vind je per thema producten die je kunnen helpen in het dagelijks leven. Het kan fijn zijn een bekende te laten meekijken die je eventueel uitleg of hulp kan bieden.
De producten die je ziet kun je bij diverse leveranciers kopen. We geven richtprijzen zodat je weet wat het ongeveer kost. Ook kun je bij diverse producten uitlegvideo’s vinden. Je kunt ook meer lezen over producten op de Vilans Hulpmiddelenwijzer.