U draagt (al langere tijd) steunkousen. Een zorgmedewerker bezoekt u
om te helpen met uw steunkousen. We weten dat veel mensen met het
juiste hulpmiddel de steunkousen zelf aan en uit kunnen trekken. De
zorgmedewerker schat in dat u dit ook zelf kunt, eventueel met
ondersteuning van een hulpmiddel. Samen met u en de ergotherapeut
kijken we hoe we dit kunnen bereiken.
- Hoe gaan we dit doen?
We vragen u om een afspraak in te plannen met een ergotherapeut. Fijn als hier ook een bekende (bijvoorbeeld familielid) bij aanwezig is. De ergotherapeut kijkt samen met u welke mogelijkheden er zijn en welke beperkingen u ervaart. Op basis daarvan adviseert de ergotherapeut welk hulpmiddel het beste bij u past.
Er zijn verschillende hulpmiddelen. Heeft u weinig kracht in uw handen? Dan heeft u waarschijnlijk een ander hulpmiddel nodig dan wanneer u bijvoorbeeld niet goed voorover kunt buigen. De ergotherapeut zorgt dat het juiste hulpmiddel wordt besteld en geleverd. - Waarom doen we dit?
Het zelfstandig aan- en uittrekken van steunkousen geeft u meer vrijheid om uw dag zelf in te delen. U bepaalt zelf wanneer u ze aan- en uittrekt en hoeft niet meer te wachten op de wijkverpleging. De zorgmedewerker kan er daardoor goed zijn voor de mensen die echt niet zonder zorg kunnen.
- Samen oefenen
Ook als het hulpmiddel is geleverd, blijft de zorgmedewerker bij u langskomen. In plaats van dat de zorgmedewerker de steunkousen aantrekt, doet u dat nu zelf met het hulpmiddel (en eventueel met ondersteuning van een mantelzorger of de wijkverpleging). We oefenen net zo lang totdat u het zelf kunt.
Ondersteunt de zorgmedewerker u ook met andere zorgvragen? Dan blijft u die zorg gewoon ontvangen, ook nadat u zelfstandig uw steunkousen aan- en uittrekt.
Lukt het uiteindelijk echt niet? Dan blijft de zorgmedewerker u hierbij helpen